Verbod op downloaden alleen voor 'fanatici'

Iemand die „per ongeluk een mp3’tje downloadt” riskeert geen boete. Maar fanatieke grootverbruikers die veel films en muziek binnenhalen uit verdachte bronnen en zo „vermoedelijk grote schade” veroorzaken, moeten daarvoor gestraft kunnen worden.

Met dit compromis probeerde staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) gisteren het door het kabinet gewenste downloadverbod door de Tweede Kamer te loodsen. De schade van downloaden is moeilijk vast te stellen; onderzoeken spreken elkaar tegen. Teeven wil komend voorjaar een richtbedrag voorstellen dat als drempel dient.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen een downloadverbod. Teeven vindt een „niet keihard, maar wel effectief” verbod noodzakelijk om legaal online aanbod een kans te geven. De entertainmentbranche kan dan vaker naar de rechter om illegaal gebruik te stoppen.

De thuiskopieheffing op blanco cd’s en dvd’s, is volgens Teeven „ouderwets”. Ondertussen is er juist een lobby gaande van artiesten en acteurs die pleiten voor een uitbreiding van deze thuiskopievergoeding naar mp3-spelers, smartphones en settop-boxen. Dat geld komt tenminste rechtstreeks terecht bij de uitvoerend kunstenaars, stellen ze in een reclamespotje.

Teeven zei dat hij niet kan ingrijpen bij Buma/Stemra, waar een corrupt bestuurslid in opspraak raakte. Mogelijk dat het Openbaar Ministerie een onderzoek instelt. De staatssecretaris belooft wel de riante topsalarissen bij de collectieve beheerorganisaties te beperken.