Veelkleurige woestijnjazz

None

jazzHeleen van den Hombergh: Way Back Home ****

Haar liefde voor de natuur, in het bijzonder het onwaarschijnlijk mooie tropische regenwoud, klonk op Rush in the Woods (2004). Met één kaplaars in het bos en één hak op het podium leidde Heleen van den Hombergh een dubbelleven als zangeres en beheerder van milieuprojecten. Na een geslaagde tournee bleef het echter stil. Lang stil. Pas na zeven jaar laat Van den Hombergh weer van zich horen. De cd Way Back Home geeft antwoorden: de haar ontglipte liefde, het herstel daarvan, de berusting en het bouwen van een nieuw ‘nest’. Daarnaast is de natuur nog steeds een thema. Zo beschrijft ze in ‘Calling The Rain’, een van de meest bezielde nummers waarin ze jazz combineert met wereldmuziek, de woestijn met zijn vele kleuren en gezichten. Hoe haar stem uithaalt naast de stemmen van Bart Fermie en Kristana Fuchs is prachtig en heeft wat weg van Stings ‘Desert Rose’. En ook de luchtig ingetogen maar swingende begeleiding sluit goed aan. Van den Hombergh klinkt dieper, rijker en rijper, in zowel het hoge als lage. Ze zingt makkelijker dan voorheen en scat meer uitgesproken. In mooie, ronde arrangementen krijgen jaloezie, twijfel en eenzaamheid een plek.

    • Amanda Kuyper