Veel meer deelnemers dan toegestaan voor massaprotest Moskou dit weekend

Ruim zeventienduizend mensen hebben zich aangemeld op Facebook voor een massaal protest zaterdag op het Plein van de Revolutie in Moskou. De autoriteiten hebben toestemming gegeven voor een demonstratie, onder de voorwaarde dat het aantal betogers beperkt blijft tot driehonderd.

Oproerpolitie en betogers recht tegenover elkaar tijdens een demonstratie gisteren waarvoor geen toestemming was gegeven. Foto AFP / STR

Ruim 25.000 mensen hebben zich reeds aangemeld op Facebook voor een massaal protest zaterdag op het Plein van de Revolutie in Moskou. De autoriteiten hebben toestemming gegeven voor een demonstratie, onder de voorwaarde dat het aantal betogers beperkt blijft tot driehonderd.

De politie pakte gisteren in Moskou en Sint-Petersburg voor de derde opeenvolgende dag tal van demonstranten op die de partij Verenigd Rusland van verkiezingsfraude betichten. De betogingen in de twee steden waren minder massaal dan de voorafgaande dagen, maar toch bleken honderden demonstranten bereid om gevangenisstraffen te riskeren.

De protesten richten zich tegen de partij van president Dmitri Medvedev, die gisteren voor opvallend nieuws zorgde, en zijn beoogd opvolger Vladimir Poetin. Die meldde zich gisteren aan als kandidaat voor de presidentsverkiezingen in maart. Verenigd Rusland verloor fors bij de parlementsverkiezingen van zondag die volgens internationale waarnemers oneerlijk verliepen.

Ondertussen heeft voormalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov aangedrongen op het nietig verklaren van de verkiezingsuitslag van zondag en het organiseren van nieuwe verkiezingen. Gorbatsjov wil dat de verkiezingsuitslag wordt verworpen.

    • Jules Seegers