Uitslag verkiezingen Congo uitgesteld tot morgen

Caption: Party witnesses sit beside a ballot box in a voting centre in Lubumbashi as voting closes on November 28, 2011. As many people complained at not having been able to cast their ballots, election officials at this polling station closed voting and prepared for the ballot count in the Democratic Republic of the Congo's national elections. Deadly violence rocked election day in the Democratic Republic of Congo Monday as polling stations in the vast central African nation came under attack from gunmen and voters angry at long delays. AFP PHOTO / PHIL MOORE Stembureau in de Congolese stad Lubumbashi tijdens de verkiezingen op 28 november . Foto AFP / Phil Moore

De Congolese kiescommissie stelt de bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen van 28 november met een dag uit.

Dat maakte het hoofd van de commissie, Daniel Ngoy Mulunda, vanavond op de staatstelevisie bekend, meldt persbureau Reuters. Mulunda bood zijn excuses aan voor de vertraging en benadrukte de noodzaak om alle stemmen te controleren en te tellen.

De verkiezingsuitslag was dinsdag al verwacht, maar werd tot vandaag uitgesteld. Zaterdag lieten de oppositiepartijen in Congo in een gezamenlijke verklaring weten de voorlopige resultaten van de verkiezingen in het land niet te erkennen. Volgens die resultaten zou de zittende president Joseph Kabila op meer dan de helft van de stemmen kunnen rekenen.

Het is pas de tweede keer dat in Congo vrije verkiezingen zijn gehouden sinds het land 51 jaar geleden onafhankelijk werd. De verkiezingen zijn de eerste die door Congo zelf zijn georganiseerd en niet door de internationale gemeenschap. De logistieke problemen werpen een schaduw van twijfel over de uitslagen en drie van de elf presidentskandidaten hebben al verzocht de verkiezingen ongeldig te verklaren. Er kwamen al zeker vijf mensen om bij geweld rond de verkiezingen.

    • Hans Klis