Twee man opgepakt na rel bij islamdebat

De politie heeft gisteren twee mannen aangehouden in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. De twee worden ervan verdacht de Canadese schrijfster Irshad Manji, feministe en islamcritica, te hebben beledigd en bedreigd. Zij was spreker op een debatavond over modernisering van de islam, evenals GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi.

Volgens de politie maakten de mannen deel uit van een groep van 22. Zij riepen leuzen en gooiden met eieren tijdens het debat. Schrijfster Manji denkt dat het om de extremistische moslimgroepering Sharia4belgium gaat, die vorig jaar ook een lezing van de Nederlandse dichter Benno Barnard in Antwerpen verstoorde. De politie kan dit niet bevestigen. „Vaststaat dat de mannen de Belgische nationaliteit hebben, maar zij worden vandaag eerst verhoord”, aldus een woordvoerder.

Volgens Dibi stonden Manji en hij een uur lang tegenover de actievoerders te schreeuwen. Een handvol politieagenten stond tussen hen in. De actievoerders legden alles op film vast. Dibi: „De agressie was vooral gericht tegen Manji. De mannen dreigden haar nek te breken en bespuugden haar. Ook gooiden zij met eieren, waarvan ik er één met mijn borst opving omdat ik voor haar ging staan. Manji reageerde op hun heftige uitspraken met handkusjes.”

Dibi voelde zich „relatief veilig” in het bijzijn van de agenten, die later versterking kregen van de ME. Een van hen verzocht hem en Manji van het podium te stappen, „om de situatie te deëscaleren”. Zij weigerden. Dibi: „Ik voelde mij vechtlustig en ben door deze ervaring tot de macht duizend meer gemotiveerd het debat verder te voeren.”

Dibi noemt het „collegiaal” dat PVV-leider Wilders het op Twitter voor hem opnam. „Vooral van PVV-collega’s kreeg ik veel lieve mails.”