Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tofik Dibi over rel islamdebat: veel lieve mails van PVV-Kamerleden

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vindt het “collegiaal en principieel” dat Geert Wilders het gisteren voor hem opnam na een rel bij een islamdebat in debatcentrum De Balie in Amsterdam. “Ik heb veel lieve mails ontvangen van PVV-Kamerleden”, vertelt hij in een gesprek met NRC Handelsblad.

Radicale moslims verstoorden gisteravond een islamdebat in De Balie in Amsterdam. Foto Liesbeth Groenendijk via Instagram

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vindt het “collegiaal en principieel” dat Geert Wilders het gisteren voor hem opnam na een rel bij een islamdebat in De Balie in Amsterdam. “Ik heb veel lieve mails ontvangen van PVV-Kamerleden”, vertelt hij in een gesprek met NRC Handelsblad.

Dibi zat gisteravond op het podium met de Canadese schrijfster en islamcritica Irshad Manji toen een twintigtal mannen ‘Sharia for Holland’ riep en met eieren begon te gooien. Twee van hen werden gearresteerd op verdenking van belediging en bedreiging. Zij worden volgens de politie vandaag verhoord. De politie kan niet bevestigen dat het om de extremistische moslimgroepering Sharia4belgium gaat, zoals schrijfster Manji vermoedt.

Volgens Dibi stonden Manji en hij een uur lang tegenover de actievoerders te schreeuwen. Een handvol politieagenten stond tussen hen in. De actievoerders legden alles op film vast. Dibi:

“De agressie was vooral gericht tegen Manji. De mannen dreigden haar nek te breken en bespuugden haar. Ook gooiden zij met eieren, waarvan ik er één met mijn borst opving omdat ik voor haar ging staan. Manji reageerde op hun heftige uitspraken met handkusjes.”

Dibi voelde zich “relatief veilig” in het bijzijn van de agenten, die later versterking kregen van de ME. Een van hen verzocht hem en Manji van het podium te stappen, “om de situatie te deëscaleren”. Zij weigerden.

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi Ondanks verzoek van agent - in belang van onze veiligheid - om van podium af te gaan respect voor optreden politie #dank

Dibi:

“Ik voelde mij vechtlustig en ben door deze ervaring tot de macht duizend meer gemotiveerd het debat verder te voeren.”

Geert Wilders schreef gisteravond op Twitter:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Tofik Dibi verdient geen eieren van radicale moslims en verstoring bijeenkomst. Zeer kwalijk incident, hij moet kunnen zeggen wat hij wil.