Tanja leeft, en maakt nog deel uit van de FARC

Ze is niet van plan te stoppen.

Tanja Nijmeijer leeft, en ze blijft achter de FARC staan, zegt ze in een interview dat gisteravond door de NOS werd uitgezonden.

In het interview zegt de 34-jarige Nijmeijer: „Als je hier in de jungle zit en je hoort continu bombardementen en je hoort continu geweren; de enige reactie die je als guerrillera hebt, is schieten.”

En, over bombardementen op kampementen van de Colombiaanse guerrillabeweging: „Ik dacht, hier kom ik niet meer levend uit. De bommen vielen dicht bij mijn bed. Toen ik uit de loopgraaf kwam, was ik een beetje dizzy. Ik wilde mijn rugzak pakken maar die was er niet meer. Mijn bed was verdwenen.” Maar Nijmeijer is niet van plan de strijd te staken. „Wij gaan door”, zegt ze.

Drie jaar geleden werd ze voor het eerst nieuws nadat haar dagboek in handen was gevallen van het Colombiaanse leger, en de inhoud uitlekte. Sindsdien verschijnt er sporadisch een teken van leven. In mei vorig jaar zeiden hoge Colombiaanse militairen dat ze als assistent werkte voor rebellenleider Mono Jojoy, de hoogste FARC-baas in het oosten van Colombia.

Vorig jaar hebben de VS haar samen met zeventien andere FARC-leden aangeklaagd voor haar rol bij het doden en ontvoeren van Amerikanen en een Colombiaan. (NRC)