Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Standard & Poor’s dreigt met kredietwaardigheid complete EU

De DAX-index afgelopen maandag in Frankfurt reageerde hevig op de S&P waarschuwing aan onder meer Duitsland. Foto AFP / Daniel Roland

Standard & Poor’s dreigt de triple A-waardering van de Europese Unie te verlagen. Aan de vooravond van de cruciale eurotop in Brussel stelt de kredietbeoordelaar het 27 landen tellende blok onder een zogenoemd ‘creditwatch negative’.

Economieredacteur Melle Garschagen van NRC verwacht dat de uitspraak van S&P betekent dat de kredietwaardigheid van de EU binnen afzienbare tijd wordt afgewaardeerd:

“Die ‘creditwatch negative’ betekent dat je op een waarschuwingslijst staat. Let wel: dat de hele EU mogelijk wordt afgewaardeerd betekent niet direct iets voor de kredietwaardigheid van de 27 lidstaten. Het gaat om de financiën van de EU als instelling, waar de leden ieder geld aan afdragen. De EU leent op zijn beurt geld uit en maakt schulden. Het is lastig direct een helder beeld te krijgen van hoe groot de EU als financiële instelling is. Belangrijker was de waarschuwing aan het adres van de eurolanden, eerder deze week.”

De waarschuwing volgt slechts enkele dagen nadat S&P al een aanzienlijk deel van de zeventien eurolanden een berichtje stuurde over een mogelijke downgrade. Daartoe behoorden ook Duitsland en Frankrijk, die de grote reddingsplannen smeden voor de eurozone.

S&P zegt de onderzoeken naar de eurolanden zo spoedig mogelijk af te ronden nadat de eurotop, die morgen begint, is afgelopen. Hierop aansluitend verwacht het de EU als geheel te kunnen beoordelen.