Soms te ver, zoals het hoort

scene uit de film New Kids : Nitro (2011) FOTO: Benelux Film
scene uit de film New Kids : Nitro (2011) FOTO: Benelux Film

New Kids Nitro.

Regie: Steffen Haars en Flip van der Kuil. ***

De permanent opgefokte Brabo’s uit Maaskantje zijn terug in New Kids Nitro. Misschien is de film een beetje meer van hetzelfde, maar waarom zou je een gouden formule veranderen? De film heeft meer plot dan de vorige, met een stevige bijrol voor Friese zombies die moeten worden uitgeschakeld terwijl het vijftal ook nog in een vete verzeild is geraakt met tuig uit het naburige Schijndel. De personages zijn nog steeds uitvergrote karikaturen, de dialogen deels onverstaanbaar – met uitzondering van stopwoorden als kut en homo. Maar New Kids Nitro is meer dan wat aan elkaar geplakte grappen en grollen, er spreekt filmische ambitie uit. Vooral de paar autoraces zijn opvallend goed gefilmd en gemonteerd. Ook de special effects zijn sterk, met overtuigend overdreven ontploffingen en lekker vieze zombies. En heel vertrouwd: de humor gaat af en toe over de schreef. Zoals het hoort.

André Waardenburg

    • André Waardenburg