reizen

Egon Schiele

De Städtische Galerie in de Italiaanse villa van de 19de eeuwse schilder Franz von Lenbach in München is tot 2013 dicht, maar in de dependance, de Kunstbau, is een expositie over de Oostenrijkse expressionistische schilder Egon Schiele (1890-1918) te zien: Das Onrettbare Ich, Werke aus der Albertina. Meedogenloze aquarellen en tekeningen tonen zijn wereld, waarin o.a. de invloed van Japanse houtsneden en zijn gedichten wordt getoond.

T/m 4 maart, Kunstbau, Bahnhof Königsplatz im Zwischengeschoss. www.lenbauhaus.de

Ron Galella

Of het nou om Jacqueline Kennedy, Marlon Brando, Robert Redford, Elizabeth Taylor of Mick Jagger ging de Amerikaanse paparazzifotograaf Ron Galella (1931), pionier van de papaparazzifotografie, schuwde geen middel om foto’s te maken van beroemdheden. Eigenlijk ging hij als een detective te werk. Maar de sterren hadden hem ook nodig; „Give and Take“ was hun geheime verbond. C/O Berlin toont 140 zwart-wit foto's samen met foto's van Gundula Schulze Eldowy uit het Berlijn tussen 1977 en 1990.

10 dec t/m 26 febr, Oranienburger Straße 35/36. www.co-berlin.com

Ai Weiwei

Grote werken uit de periode 2003-2010 en films van de Chinese kunstenaar en politiek activist Ai Weiwei (1957) worden deze winter in het Deense museum Louisiana in Humblebaek (bij Kopenhagen) geëxposeerd. Ai Weiwei, bekend van zijn zonnebloemenvloer in Tate Modern en de ontwerper van het Vogelnest in Peking, het Olympische Stadion van 2008, werd deze zomer beschuldigd van belastingfraude en verdween een aantal maanden in de gevangenis. Vanaf 3 maart is de expositie ook in Museum De Pont, Tilburg te zien, aangevuld met de grote installatie Circle of Animal Heads en een vrijwel volledig overzicht van zijn videowerk.

T/m 12 febr, Gammel Strandvej 13, Humlebæk. www.louisiana.dk

Coca-Cola 125 jaar design

Het verhaal over de beroemde frisdrank wordt in het Gentse Designmuseum verteld aan de hand van foto's, advertenties, flesjes, blikjes, affiches, reclame-campagnes, glazen en ontwerpschetsen en tekeningen. Uit het archief van Coca-Cola in Atlanta (USA) wordt de 125-jarige geschiedenis van het merk verteld, de evolutie van de vormgeving van het flesje en bijzondere reclamecampagnes.

T/m 26 febr, Jan Breydelstraat 5. www.design.museum.gent.be

Willem de Kooning/Rivera

Nog tot 9 januari is de hele zesde verdieping van het Museum of Modern Art (MoMa), New York gewijd aan het werk van Willem de Kooning. Het retrospectief met zo'n 200 werken uit musea en privécollecties toont zijn ontwikkeling beginnend met zijn academiewerk in Nederland tot zijn abstracte schilderijen in de late jaren tachtig. Met hoogtepunten als zijn Pink Angels (1945), Excavation (1945) en zijn Woman-series (1950-53).

En wie toch in het MoMa is kan ook de muurschilderingen bekijken, die de Mexicaanse kunstenaar Diego Rivera (1886-1957) in vijf weken in 1931/1932 voor het museum maakte. Deze verplaatsbare schilderingen over de Mexicaanse revolutie, de klassenstrijd, portret van boerenleider Zapata en later ook New York tijdens de Grote Depressie worden nu getoond samen met de tekeningen en archiefmateriaal.

T/m 14 mei, 11 West 53 Street www.moma.org