‘Queen of England’ PJ Harvey op de troon bij jaarlijsten muziekpers

Helemaal verrassend is het niet. Drie maanden geleden won PJ Harvey al de prestigieuze Mercury Prize voor haar album Let England Shake. Maar nu is ‘The Queen of England’- zoals muziektijdschrift Uncut haar deze maand noemt – ook nog aan top van de jaarlijsten van de nationale en internationale muziekpers beland.

Applaus voor PJ Harvey, vlak voordat ze haar Mercury Prize in ontvangst nam. Foto Reuters / Luke MacGregor

Helemaal verrassend is het niet. Drie maanden geleden won PJ Harvey al de prestigieuze Mercury Prize voor haar album Let England Shake. Maar nu is ‘The Queen of England’- zoals muziektijdschrift Uncut haar deze maand noemt - ook nog aan top van de jaarlijsten van de nationale en internationale muziekpers beland.

Zo staat het achtste studioalbum van de 41-jarige Britse zangeres en multi-instrumentalist op één van OOR’s eindlijst met 50 beste albums van 2011 die vandaag bekend is geworden. De lijst  is gebaseerd op de top 10’s van zestig Nederlandse journalisten, bloggers, radiomakers en programmeurs.

Harvey schreef het album in 2,5 jaar en nam het in april en mei van vorig jaar op. NRC-popjournalist Hester Carvalho schreef eerder dit jaar in een recensie:

De titel maakt meteen duidelijk waar het om gaat: om Harveys onvrede en deernis over haar oorlogszuchtige vaderland. Ondanks die achtergrond, is Let England Shake een opgewekte en melodierijke cd. Zo heeft het grimmig genaamde ‘The Words That Maketh Murder’ een kek gezongen refrein met koortjes van brommende mannen: ‘What if I take my problems to the United Nations?’

De cd biedt reggaeklanken, een klaterend pianoriff en Koerdische klaagzang, tegen een achtergrond van veelkleurige gitaarliedjes uit de school van haar begeleider en ex- Bad Seed (van Nick Cave), Mick Harvey. Er is een hoofdrol voor Harveys zang, die hier hoog en meisjesachtig is. Er blijken nog altijd ongekende mogelijkheden te schuilen in haar stem.

Harvey’s album ontbreekt in de top 10 van Carvalho, die dEUS’ album Keep You Close op nummer één heeft staan. Ook in het lijstje van Jan Vollaard, tevens popjournalist voor NRC, mist Harvey. Bij hem prijkt Adele’s 21 op nummer 1. En hij is niet de enige journalist die de Britse zangeres hoog in zijn jaarlijst heeft staan. Want net als in de top 2000 staat Adele op nummer 6 in OOR’s eindlijst. Zelden zijn critici en publiek het zo met elkaar eens.

De top 10 van OOR’s eindlijst:

  1. PJ Harvey - Let England Shake
  2. Wilco - The Whole Love
  3. Spinvis - Tot ziens, Justine Keller
  4. Gillian Welch - The Harrow & The Harvest
  5. Kurt Vile - Smoke Ring for my Halo
  6. Adele - 21
  7. The Vaccines - What did you expect from The Vaccines
  8. Elbow - Build a Rocket Boys!
  9. Bon Iver - Bon Iver
  10. Fucked Up - David Comes to Life

Bekijk hier de volledige top 50 en alle albums zijn te beluisteren via deze Spotify-playlist. Opvallend: Radiohead’s album The King of Limbs is slechts op plek 40 geëindigd - de laagste notering ooit van een Radiohead-album in OOR’s eindlijst.

PJ Harvey ook op nummer 1 bij Britse muziekbladen

Ook in de Britse muziekbladen, die de afgelopen dagen verschenen, staat PJ Harvey hoog in de jaarlijsten. Zo hebben Mojo, NME en Uncut Let England Shake uitgeroepen tot beste album van 2011. In de lijst van Q staat de plaat op plek 2, net achter Florence & The Machine – Ceremonials. Ten slotte ontbreekt Harvey ook niet in de top 50 van het Amerikaanse Rolling Stone.