PvdA wil verkiezingen als de EU meer macht krijgt

De PvdA wil dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden als Nederland als gevolg van een euroakkoord bevoegdheden moet overdragen aan Brussel. Dat zei PvdA-leider Job Cohen gisteravond. Premier Rutte zei gisteren in het Kamerdebat over de eurotop van vandaag en morgen dat een Europese verdragswijziging die strengere regels opstelt voor de begrotingsdiscipline binnen de EU niet automatisch een overdracht van nationale bevoegdheden aan Brussel met zich meebrengt. Hij zou liever geen verdragswijziging zien, maar is bereid toch met een kleine wijziging akkoord te gaan als dat noodzakelijk blijkt. Steun van de PvdA voor het eurobeleid van de Nederlandse regering is voor het kabinet-Rutte noodzakelijk, omdat gedoogpartner PVV het kabinet op het gebied van Europa niet steunt. Als de PvdA tegen het akkoord stemt, heeft de coalitie geen meerderheid en zou een motie van wantrouwen kunnen volgen. De kans is echter groot dat de PVV die niet steunt. (NRC) EU-top: pagina 10