Proces Mladic start waarschijnlijk op 27 maart

Caption: A woman walks pass a defaced mural depicting former Bosnian Serb army chief Ratko Mladic in downtown Belgrade on December 8, 2011. Serbia is holding its breath to see if the European Union on December 9 will allow the country to get candidacy status as the government steps up its efforts to woo the doubters, led by Germany. After a deal on Kosovo's border crossings, a major breakthrough in EU-mediated talks between Belgrade and Pristina, talks are continuing on how the breakaway territory can be represented at regional meetings and summits. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC Een vrouw in Belgrado loopt langs een beeltenis van Ratko Mladic. Foto AFP / Andrej Isakovic

Het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag begint waarschijnlijk op 27 maart.

Dat is de datum waarop het tribunaal aanstuurt, al hebben Mladic en zijn advocaat al aangegeven dan nog niet klaar te zullen zijn met hun voorbereidingen. Rechter Alphons Orie zei vandaag tegenover persbureau AP 26 maart te willen beginnen met een voorbespreking van het proces om de dag daarna te beginnen met de rechtszaak tegen Mladic. De voormalige generaal liet weten dat hij “geen haast” heeft met het starten van de rechtszaak. “Voor mij, is tijd niet belangrijk”, aldus Mladic.

Naar verwachting zal het proces tegen Mladic jaren duren. Eerder probeerden de aanklagers het proces te versnellen door aanvragen in te dien om de aanklacht tegen Mladic te splitsen of de hoeveelheid bewijzen die aangeleverd moeten worden te laten verminderen, beide aanvragen werden door het tribunaal afgewezen. De oud-generaal kampt met een slechte gezondheid en aanklagers vrezen daarom dat hij één lange rechtszaak niet overleeft. De voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic overleed ook voordat het proces tegen hem werd afgerond.

Mladic (69), had het bevel over de Bosnisch-Servische troepen toen die na de val van Srebrenica op 11 juli 1995 achtduizend moslimjongens en -mannen, die formeel onder bescherming van Nederlandse VN-militairen stonden, weggevoerden en vermoordden. De voormalig generaal wordt verdacht van genocide, moord en vervolging van moslims tijdens de oorlog in 1992-1995. De gebeurtenissen in Srebrenica worden beschouwd als de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Mladic werd eind mei dit jaar gearresteerd.

    • Hans Klis