Poetin: Clinton lokt acties tegen Kremlin uit

De Russische premier Poetin beschuldigt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton van het uitlokken van protesten tegen zijn bewind. In zijn eerste reactie op de demonstraties tegen de verkiezingsfraude, die sinds maandag worden gehouden, zei Poetin vandaag dat Clinton de betogers een „signaal” heeft gegeven om de straat op te gaan, door kritiek te uiten op de parlementsverkiezingen.

Clinton zei eerder deze week „ernstig bezorgd” te zijn over die verkiezingen. Ze zei dat die „niet eerlijk en niet vrij” waren verlopen. Ook zei ze dat de Russen „recht hadden op een onafhankelijk onderzoek naar de berichten over fraude en manipulatie”.

Het Kremlin reageerde daarop aanvankelijk ook al fel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een „vijandige daad”. President Obama probeert sinds zijn aantreden de betrekkingen met Moskou aan te halen. Rusland is een belangrijke partner van de VS in de oorlog in Afghanistan. Op een NAVO-Ruslandtop in Brussel vandaag drong secretaris-generaal Rasmussen opnieuw aan op samenwerking. Over de verkiezingen en de onrust in Rusland werd niet gesproken. De Nederlandse minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD), die ook bij de top was, wil het „hoofd koel houden en wachten wat de bevindingen [van verkiezingswaarnemers] zijn.”

Poetins uitspraken kunnen ook worden gezien vanuit binnenlands politiek perspectief. Poetin heeft een bliksemafleider nodig. De protesten tegen zijn bewind blijven aanhouden, zij het op kleinere schaal dan maandagavond. In Moskou werden gisteravond opnieuw tientallen betogers gearresteerd. In Sint-Petersburg werden zeventig demonstranten opgepakt. Sinds het begin van de demonstraties zitten nu bijna duizend betogers vast. Onder hen blogger Aleksej Navalny en oppositieleider Ilja Jasjin.

Over de omvang van de fraude werd gisteren meer duidelijk toen waarnemersorganisatie Golos bekendmaakte dat tussen de 20 en 25 procent van de stemmen op Verenigd Rusland, de partij van Poetin, is vervalst. Als er correct zou zijn geteld, zou de partij minder dan 30 procent van de stemmen hebben gekregen.

De leider van de liberale oppositiepartij Jabloko, Grigori Javlinski, heeft inmiddels opgeroepen tot het houden van nieuwe verkiezingen. Hetzelfde deed oud-Sovjet-president Michail Gorbatsjov. De Centrale Kiescommissie betwist de beschuldigingen van Golos.

Voor zaterdag is een massale betoging aangekondigd tegenover het Kremlin. Van de Moskouse autoriteiten mogen daar maar driehonderd demonstranten komen. Maar op sociale sites hebben zich al meer dan 45.000 deelnemers aangemeld.

Poetin zei vandaag ook dat de betogers financiële steun uit het buitenland hadden ontvangen. Het zou om miljoenen dollars gaan. Hij waarschuwde ervoor dat wie het politieke proces probeert te beïnvloeden in dienst van buitenlandse regeringen, gestraft zal worden.