Poetin beschuldigt Hillary Clinton van uitlokken protesten

De Russische premier Poetin. Foto AFP / Ria-Novosti Pool

De Russische premier Poetin heeft Hillary Clinton beschuldigd van het uitlokken van protesten tegen het Russische regime. Volgens Poetin heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken de betogers een “signaal” gegeven om de straat op te gaan met haar kritiek op die fraude.

Het is de eerste keer dat Poetin een reactie geeft op de protesten die sinds maandag in Rusland woedden tegen de fraude bij de verkiezingen van afgelopen weekeinde, waarbij de partij van Poetin fors verloor. Honderden mensen zijn gearresteerd.

Clinton uitte eerder deze week haar “ernstige zorgen” over de verkiezingen. Ze zei dat die “niet eerlijk en niet vrij” waren verlopen en dat de Russische burger recht had op een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen van fraude en manipulatie.

Oproep voor massale demonstratie op zaterdag

In Moskou en St. Petersburg is al drie dagen op rij gedemonstreerd tegen de verkiezingsfraude, ondanks de aanwezigheid op straat van tienduizenden agenten en militairen. Oppositiegroepen hebben opgeroepen tot een massaal protest in de buurt van het Kremlin op zaterdag. Poetin heeft de oppositie gewaarschuwd dat hij grote ordeverstoringen met harde hand zal neerslaan.

Gorbatsjov roept op tot nieuwe verkiezingen

Voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov riep gisteren op tot het ongeldig verklaren van de Russische parlementsverkiezingen en het uitschrijven van een nieuwe stemronde. Onze correspondent in Moskou, Michel Krielaars, meldde dat de uitspraken van Gorbatsjov vooral gezien worden als een signaal naar het buitenland, want binnen de landsgrenzen is hij erg impopulair. Krielaars:

“In Rusland wordt Gorbatsjov niet erg serieus genomen. Hij wordt door veel Russen gezien als degene die de Sovjet-Unie heeft verkwanseld. Zijn boodschap is voor het buitenland een belangrijk signaal om stappen te ondernemen. Het Westen heeft tot nu toe vrij mat gereageerd op de gang van zaken afgelopen zondag omdat het niet beschuldigd wil worden van het uitlokken van een revolutie, daarmee kunnen veel dingen verpest worden in de relatie met Rusland.”

    • David Haakman