Petrochina en Shell vinden in China schaliegas

Amsterdam. PetroChina Co. en Royal Dutch Shell hebben in de provincie Sitsjoean in China een voorraad schaliegas ontdekt. Dat heeft de Chinese partner van Shell vanochtend bekendgemaakt.

Momenteel wordt een raming gemaakt van de hoeveelheid schaliegas, aldus een official van het Chinese bedrijf. Shell meldde aanvullend dat de winning van schaliegas in het Foesjoen-Joentsjoean doorgaat en dat de booractiviteiten daar aan het eind van 2011 zijn afgerond.

Schaliegas wordt gewonnen uit leisteen en is met hoge kosten gemoeid.

Shell en PetroChina hebben al enige tijd een joint venture voor de winning van schaliegas.China beschikt volgens de Amerikaanse Energy Information Administration over naar schatting ruim 36 miljard kubieke meter schaliegas.

Het winnen van schaliegas is omstreden. Volgens milieugroeperingen leidt het tot milieuschade. (Novum)