Opnieuw stormachtig weer met zware windstoten op komst

Nederland krijgt later vandaag naar verwachting opnieuw te maken met stormachtig weer. Nadat het gisteren al op verschillende plekken stormde, wordt nu vooral overlast verwacht in Noord-Holland, Friesland en Groningen.

In de loop van de middag begint de wind flink aan kracht te winnen, meldt het KNMI:

“Langs de kust komt er in de avond een zuidwesterstorm te staan, 9 Bft. Boven land komen dan weer zware windstoten voor van rond 75 km/uur, in het kustgebied van 80-100 km/uur. Later in de avond en vannacht trekt een lijn met zware buien van het noordwesten uit over het land.”

Avondspits en luchtvaart krijgen het lastig

Het einde van de avondspits kan hinder ondervinden aan het slechte weer. Ook het vliegverkeer heeft er naar verwachting last van. Woensdag moest Schiphol enkele tientallen vluchten annuleren, maar had de harde wind nauwelijks effect op de avondspits.

Bruggen in Friesland worden vandaag mogelijk tijdelijk niet bediend vanwege de verwachte storm. Schippers moeten hier rekening mee houden, meldt de provincie Friesland donderdagochtend.

De harde wind kan volgens de provincie voor gevaarlijke situaties zorgen bij bruggen. Brugwachters kunnen uit veiligheidsoverwegingen besluiten de brug niet open te doen. Om welke bruggen het gaat, is niet op voorhand te zeggen, stelt de provincie. “Dat hangt af van de stand van de wind.”

    • Jules Seegers