Ook in Frankrijk vraagtekens bij 7-1 die Ajax miljoenen euro's kost

Zelfs in Frankrijk vinden ze de 7-1 zege van Olympique Lyon op Dinamo Zagreb verdacht. De Franse toezichthouder van het gokwezen kondigde vanochtend een onderzoek aan naar gokbewegingen rond het duel in de Champions League.

De monsterscore had grote gevolgen voor Ajax, dat voor het laatste groepsduel in groep D zeven doelpunten voorsprong had op Lyon. Maar dankzij een beter doelsaldo (plus 2) gaat niet Ajax maar Lyon een ronde verder. De uitschakeling kost Ajax miljoenen. De ploeg van trainer Frank de Boer verloor in Amsterdam met 3-0 van Real Madrid. Twee doelpunten van Ajax, ’s middags in de ban van het kort geding van Johan Cruijff en tien jeugdtrainers tegen vier commissarissen van de club, werden in de eerste helft ten onrechte afgekeurd.

Even zag het er goed uit voor Ajax, vooral toen Dinamo op een 1-0 voorsprong kwam. Lyon leek niet meer te geloven in zijn kansen, ook niet toen Dinamo rood kreeg. De Fransman Bafétimbi Gomis juichte niet bij zijn gelijkmaker, vlak voor rust.

Maar in de tweede helft maakte Lyon opeens haast. Dinamo-verdedigde slecht, net als Ajax in de Arena. Gomis maakte drie doelpunten in zeven minuten, de snelste hattrick in de Champions League. Zijn vierde was de makkelijkste; de doelman dook opzichtig langs de bal. Vooral het vijfde doelpunt leidde later tot discussie. Verdediger Domagoj Vida knipoogde en stak vluchtig zijn duim op naar Gomis, nadat hij de bal uit het net had gehaald. Vanochtend verschenen op internet ongedateerde foto’s van Vida die een gokkantoor verlaat.

De uitslag liep op tot 7-1. De supporters in de Arena wisten dat, maar de spelers werden slecht geïnformeerd. Ajax besefte te laat dat het goals nodig had en verloor met 3-0.

Ajax had vanochtend nog niet besloten of het een klacht zal indienen. De beelden van Dinamo-Lyon zijn onderzocht en „wij besluiten vanmiddag wat wijsheid is”, zei een woordvoerder. De KNVB heeft vanochtend contact gehad met de UEFA ten aanzien van „speculaties” over de 7-1. „Wij hebben de mogelijkheid om zaken aan te kaarten”, zei een woordvoerder. „Maar de UEFA heeft geen signalen dat het resultaat onreglementair is beïnvloed en stelt op dit moment geen onderzoek in.”

De Boer in gebreke: pagina 32-33