Ontslaggolf grote bedrijven zwelt aan

Het grote bedrijfsleven bereidt zich in toenemende mate voor op een naderende recessie. Eerste stap: het mes in het personeelsbestand.

Voor de derde maal in twee dagen tijd kondigt een groot Nederlandse bedrijf een omvangrijke reorganisatie aan.

TomTom maakte vanochtend bekend bijna 460 banen te gaan schrappen, zo’n 10 procent van het totaal. Deze sanering komt niet als een verrassing omdat de navigatiekastjesbouwer eerder dit jaar al een kostenbesparingsprogramma van 50 miljoen euro had aangekondigd, zonder daarbij te vertellen hoe dat zou worden bereikt.

Vanochtend zei het bedrijf uit Amsterdam dat met name de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling zal worden gereorganiseerd.

Gisteren gingen uitgeefconcern Telegraaf Media Groep en chipfabrikant NXP TomTom voor met de aankondiging om 350 respectievelijk 300 banen te zullen schrappen. Bij alle reorganisaties worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten.

Hoe langer hoe meer lijkt de economische onrust rond de Europese en Amerikaanse schuldencrises gewone bedrijven in hun greep te krijgen. Gevolg: de werkloosheid begint op te lopen.

„De onzekerheid neemt toe”, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt in Tilburg. „De economische groei valt terug en de export daalt. De werkloosheid zit al op de piek van februari 2010, deel één van de crisis. Er is weinig reden om te denken dat de werkloosheid niet verder stijgt.”

Nieuwe crisis komt met veel ontslagen: pagina 25