Onderzoek Franse autoriteiten naar gokgedrag Dinamo Zagreb-Lyon

Ontreddering en ongeloof bij de Ajax-spelers gisteravond na het laatste fluitsignaal en het nieuws over de 7-1 in Zagreb. Foto AP / Peter Dejong

De Franse autoriteiten stellen een onderzoek in naar de reeds veelbesproken wedstrijd in de Champions League tussen Dinamo Zagreb en Olympique Lyon. Door de 7-1 zege van de Fransen in Kroatië vloog Ajax gisteravond op doelsaldo uit het miljoenentoernooi. Bij kwalificatie hadden de Amsterdammers de Champions League-inkomsten kunnen zien toenemen tot 25 miljoen euro.

Volgens het Franse persbureau AFP start de Franse spelkansencommissie ARJEL een onderzoek naar mogelijk opvallend gokgedrag rondom de wedstrijd. Bestudering van de beelden uit Zagreb leidden onder meer op internet al tot hevige discussies over omkoping.

NRC-correspondent Dirk Vandenberghe vanuit Parijs:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Franse kansspelcommissie onderzoekt niet de wedstrijd #dinlyo maar wel gokbewegingen op internet #ajax

Mogelijk vanmiddag meer bekend, Ajax beraadt zich nog

ARJEL is een autoriteit gericht op online spellen en laat weten dat de resultaten van het onderzoek “in de late namiddag” al bekend zouden kunnen zijn. De commissie meldt aan AFP dat het gaat om een standaard procedure die wordt opgestart in geval van een “ongebruikelijk” resultaat bij een sportwedstrijd.

Ajax had vanochtend nog geen besluit genomen over eventueel beklag. De beelden zijn onderzocht en “wij besluiten vanmiddag wat wijsheid is”, aldus een woordvoerder. Hij wijst ook op de rol van de KNVB hierbij als gesprekspartner van de UEFA. De bond heeft vanochtend contact gehad met de UEFA ten aanzien van “speculaties” over de totstandkoming van de 7-1 overwinning van Lyon op Dinamo Zagreb:

“Wij hebben de mogelijkheid om zaken aan te kaarten. Dat hebben wij ook gedaan. Maar de UEFA heeft geen signalen dat het resultaat onreglementair is beïnvloed en stelt op dit moment geen onderzoek in.”

De knipoog en het duimpje

Op de videobeelden lijkt Zagreb-verdediger Domagoj Vida na het vijfde doelpunt van Lyon spits Bafetimbi Gomis een knipoog te geven. De Kroaat komt met de bal naar de Fransman en lijkt tevens zijn duim omhoog te steken.

Sp!ts-verslaggever Johan van Boven twittert dat Dinamo al eerder onderzocht is:

Twitter avatar johanvanboven Johan van Boven Vorig jaar werden er ook al onderzoeken gestart naar wedstrijden van Dinamo Zagreb: twee Europese duels en de bekerfinale. #matchfixing

Gomis scoorde tegen Dinamo Zagreb onder meer de snelste hattrick ooit in de geschiedenis van de Champions League. Nadat de Fransen eerst op achterstand kwamen, werd in de tweede helft in een tijdsbestek van 28 minuten een score bereikt die volstond voor kwalificatie bij de laatste zestien ploegen in de Champions League. Zagreb speelde in de tweede helft wel met een man minder vanwege een rode kaart.

De 7-1 van gisteravond in Zagreb:

    • Jules Seegers