Occupy in Amsterdam lijkt voorbij

NOVUM74:OCCUPY SOESTDIJK GEPEST DOOR BAARNS LYCEUM:SOESTDIJK;07DEC2011-Het kamp van Occupy in Soestdijk. De actievoerders hebben erg veel last van pesterijen door leerlingen van het nabijgelegen Baarns Lyceum.Novum/bdm/str.Bas de Meijer Novum BAS DE MEIJER

Het Occupy-kamp in het centrum van Amsterdam voldoet nog niet aan de eisen die de gemeente aan de betogers heeft gesteld. Voor vanochtend om tien uur moest het kamp met driekwart worden teruggebracht, mochten er nog maar vier mensen de nacht doorbrengen en moest aan allerlei hygiënische eisen voldaan worden. Vanochtend zaten nog een twintigtal demonstranten met een handvol tenten op het Beursplein.

„Ze zijn een eind op weg”, zei een woordvoerder van de gemeente. „Maar ze zijn er nog niet. Waar nodig zullen wij handhavend optreden.” Op korte afstand van het kamp hadden zich rond twaalf uur vanmiddag politiebusjes opgesteld, maar er werd geen poging gedaan het plein te ontruimen. Op dat moment moesten vertegenwoordigers van Occupy zich op het politiebureau melden voor overleg.

De gemeente wil dat er een einde komt aan de stankoverlast en het drank- en drugsgebruik tussen de Beurs van Berlage en de Bijenkorf. Het kamp trok naast demonstranten veel daklozen en zelfs toeristen aan.

Een sympathisant kwam de ongeveer twintig overgebleven ‘occupiers’ op hun ingekrompen kamp vanochtend nog een kerstboom brengen, maar de gemeentelijke reinigingsdienst had de rest van het plein al overgenomen. Ook duiven stortten zich op het afval dat zich de afgelopen weken op het plein had opgestapeld.

De bezetting van het Beursplein begon medio oktober, in navolging van demonstranten die in New York hun kamp hadden opgezet bij Wall Street. De acties zijn voortgekomen uit onvrede over de financiële sector, die in de ogen van de demonstranten niet alleen de economische crisis heeft veroorzaakt, maar ook tegen de gevolgen ervan wordt beschermd.

Op het hoogtepunt protesteerden zo’n 1.500 mensen op het Beursplein en stonden er tweehonderd tenten. Burgemeester Van der Laan had hun eerder gevraagd te verhuizen naar de Zuidas van Amsterdam. Toen de demonstranten daar niet op in gingen, stelde hij hen een ultimatum. De laatste demonstranten overwogen vanochtend om naar het parkje voor het gebouw van De Nederlandsche Bank te verhuizen.