Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Veertien arrestaties bij ontruiming Occupy Amsterdam

Demonstranten van Occupy Beursplein zijn vanmiddag afgevoerd door de Amsterdamse politie in twee bussen. Daarbij zijn veertien mensen gearresteerd volgens de politie.

Volgens verslaggever Yasmina Aboutaleb, momenteel aanwezig op het Beursplein, omsingelde een groot aantal bewoners van het kamp vanochtend gezamenlijk een koepeltent. Politie te paard en ME zorgden rond half twee dat deze demonstranten stuk voor stuk werden verwijderd en per bus werden afgevoerd, die hierbij weinig verzet toonden. Iedereen gedroeg zich beheerst volgens Aboutaleb.

Vervolgens is de koepeltent leeggehaald en zijn de spullen door de gemeentereinigingsdienst verwijderd. Naast deze kleinere tent staan er nog enkele grote legertenten in l-vorm op het plein, en lopen er nog Occupyers rond die zich vanochtend niet om de koepeltent hadden geschaard. Door het tumult wordt het tram- en autoverkeer tijdelijk omgeleid.

Onder het oog van een fors aanwezig publiek scandeerden de Occupyers teksten als “Jullie hebben bloed aan je handen”, die zich verder rustig gedroegen. Een van de demonstranten die in een bus werd gezet drukte een vel papier tegen de ruit met de tekst: “Arresteer de bankiers niet ons Occupy.”

Occupy Beursplein voldeed niet aan eisen van de gemeente

De ontruiming was vanochtend aangekondigd door burgemeester Eberhard van der Laan, nadat Occupy Beursplein vanochtend nog niet voldeed aan de eisen die de gemeente had gesteld. Voor vanochtend om tien uur moest het kamp met driekwart worden teruggebracht, mochten er nog maar vier mensen de nacht doorbrengen en moest aan allerlei hygiënische eisen voldaan worden. Vanochtend zaten nog een twintigtal demonstranten met een handvol tenten op het Beursplein.

De gemeente wilde dat er een einde kwam aan de stankoverlast en het drank- en drugsgebruik tussen de Beurs van Berlage en de Bijenkorf in het Amsterdamse centrum. Behalve demonstranten trok het kamp veel daklozen aan, en zelfs toeristen die voor veel overlast zorgen.

Het Beursplein is al sinds half oktober bezet, in navolging van demonstranten die in New York hun kamp hadden opgezet bij Wall Street uit onvrede over de financiële sector. In de ogen van deelnemers aan Occupy heeft deze niet alleen de economische crisis veroorzaakt, maar wordt de sector ook tegen de gevolgen ervan beschermd.

Op het hoogtepunt protesteerden zo’n 1.500 mensen op het Beursplein en stonden er tweehonderd tenten. Burgemeester Van der Laan had hun eerder gevraagd te verhuizen naar de Zuidas van Amsterdam. Toen de demonstranten daar niet op in gingen, stelde hij hen een ultimatum. De laatste demonstranten overwogen vanochtend om naar het parkje voor het gebouw van De Nederlandsche Bank te verhuizen.