Nieuwe berichten uit de Colombiaanse jungle

None

Volgens de Colombiaanse journalist Jorge Enrique Botero nam hij op 12 november nieuwe beelden op van de Nederlandse guerrillera Tanja Nijmeijer, in een opvallend ordentelijk kamp van de FARC. De site NOS.nl vertoonde de complete opnamen, in totaal bijna acht minuten; het Achtuurjournaal en Nieuwsuur lieten samenvattingen zien.

Aan die datering werd meteen getwijfeld, met name in Pauw & Witteman door FARC-deskundige Liduine Zumpolle, omdat ze die Botero „totaal onbetrouwbaar” achtte. Maar het moet in ieder geval gedraaid zijn na 4 november, omdat Tanja refereert aan de dood van FARC-commandant Alfonso Cano op die dag.

Het tijdstip van de opnamen is inderdaad het belangrijkste nieuws. Veel heeft Tanja namelijk niet te melden, behalve dat ze nog leeft. En net als soms bij een ontvoering moeten kranten een bijdrage leveren aan de datering. Botero had een Volkskrant en een Telegraaf meegenomen, waaruit ze berichten over haarzelf voorlas. Maar de meeste van die berichten kende ze al, want zelfs in de Colombiaanse jungle wordt de berichtgeving in de Nederlandse media goed bijgehouden.

Er is meer opmerkelijks te melden over die acht minuten reportage uit een modelkamp. Tanja spreekt alleen Nederlands tegen de journalist die die taal niet verstaat. Kennelijk is het verslag vooral bedoeld voor de Nederlandse markt, die bereid is Botero daar goed voor te betalen, net als in november 2010.

De journalist onderhoudt kennelijk stevige banden met de FARC. Wie zijn naam googelt, stuit al snel op een foto van hem, met het onderschrift: „Het is een wetenschappelijke realiteit dat ze de FARC nooit zullen verslaan. Zij zijn onoverwinnelijk.”

Natuurlijk heeft het overleven van verschillende bombardementen door een Denekampse guerrillera nieuwswaarde. Maar in welke mate moet je daar de kas van de FARC voor spekken? En is het toeval dat de beelden precies opduiken in de week voor de première van het tweedelige televisiedrama Eileen, over de motieven van Tanja?

In de VPRO Gids is al te lezen dat regisseur Hanro Smitsman bij het maken van de fictieserie afweek van het scenario van Alma Popeyus en Hein Schütz. Die lieten naar waarheid Tanja’s moeder naar Colombia reizen om haar dochter op te halen, maar in de film wil ze alleen maar een bezoek afleggen.

Volgens Zumpolle heeft de Nederlandse familie van Tanja het wel een beetje gehad met de publiciteit. Ze moeten zich erbij neerleggen dat er geen weg terug meer lijkt te zijn.

De vraag of je een volwassen kind nog kunt beschermen tegen dwalingen was gisteren precies het thema in de aflevering Geloven van de zeer geslaagde dramaserie Duivelse dilemma’s (HUMAN).

Aanvankelijk is de huisarts (Elsie de Brauw) met een dochter die moslima wordt een en al begrip. Totdat ze het niet meer uithoudt.

    • Hans Beerekamp