New Kids Nitro nu in de bioscoop: alle krantenrecensies op een rijtje

De dagbladen zijn ’t wel eens over Nitro. De opvolger van New Kids Turbo - vorig jaar binnen zeven weken een miljoen bezoekers - is meer van hetzelfde, maar dan in een kwalitatief beter jasje, sneller en niets ontziend. De gemiddelde waardering is drie van de vijf sterren.

Zelfs NRC, dat vorig jaar recensent Dana Linssen nul sterren liet geven aan Turbo, beloont schrijvers en regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil dit jaar ruimschoots. Kijkwijzer heeft de leeftijdsgrens van de film op het laatste moment opgeschroefd van 12 naar 16 jaar en ouder. Nitro draait vanaf nu in 112 bioscopen.

Telegraaf: niets is heilig in Nitro

Niets is heilig in New Kids Nitro. Werkelijk helemaal niks, schrijft Marco Weijers. De halve wereld kan aanstoot nemen aan de foute grappen van Steffen Haars en Flip van der Kuil, die samen aan de wieg stonden van de New Kids.

“Dat (…) zombies uiteindelijk worden afgevoerd in een veewagon, is misschien wel het meest schokkende beeldcitaat in een film die vol zit met vette genreknipogen. Het feit dat Haars en Van der Kuil zelfs deze grens durven te overschrijden, is tekenend: ’t maakt New Kids Nitro volkomen onvoorspelbaar. Dat is best spannend, zolang je er de humor van kunt inzien. Ook is op het laatste moment bepaald dat je om te film te bezoeken zestien jaar of ouder moet zijn.”

AD: symbolische middelvinger tegen criticasters, humor minder creatief

Gudo Tiehooven roemt onder meer het begin van de Nitro waarin de makers hun eigen grappen op de hak nemen, maar vindt dit tweede deel ook wanstaltiger dan zijn voorganger.

“De makers steken een symbolische middelvinger op tegen iedereen die New Kids maar wansmaak vindt. (…) Heel soms wordt duidelijk dat bedenkers en regisseurs Haars en Van der Kuil op de filmacademie hebben gezeten [wat alleen geldt voor Haars, red.]. De stunts en montage- en beeldtrucjes getuigen van creatief omgaan met budget – ruim een half miljoen meer dan Turbo. De humor is minder creatief en dubieuzer van niveau. Nitro is meer wanstaltig dan deel 1.”

Trailer New Kids Nitro:
http://youtu.be/GPNLrs_gwJQ

De Volkskrant: anarchistische humor meer in banen geleid.

Floortje Smit schrijft dat New Kids Nitro laat zien hoe doordacht het concept stiekem is, “meer nog dan voorheen”.

“De verwijzingen naar films zijn slimmer. (…) Het verhaal weet de serie sketches beter bij elkaar te houden dan in de eerste film. Het is allemaal net iets sneller, gevatter en zelfverzekerder. (…) In New Kids Nitro wordt de anarchistische humor meer in banen geleid. Het maakt alles toch iets minder ruw, iets meer mainstream ook. Het aura van losjes geïmproviseerde gein is er een beetje vanaf. Nitro is daarmee een kwalitatief betere film, maar heeft minder de schijt-aan-alles-instelling waar de hardcore fans zo dol op zijn.”

Trouw: meer regulier vertier

Volgens Belinda van de Graaf is het keten volgens het adagium: bier en frituurvet erin, dan stroomt vanzelf het bloed, zweet, sperma, poep en kots uit alle lichaamsgaten.

“De vijf werkloze Maaskanters met anusfixatie, samengepakt in een gifgroene Opel Manta, hebben het ondertussen best druk met het bestrijden van hooligans uit Schijndel en zombies uit Friesland. De makers schuiven daarmee op naar meer regulier vertier bekend uit het actie- en horrorgenre, doorspekt met triomfantelijke grappen over seks en geweld. (…) Met bravoure smijten de makers hun vondsten in het rond. Meer dan in de actie schuilen de grappen in de taal.”

NRC: er spreekt filmische ambitie uit

André Waardenburg concludeert dat New Kids Nitro inderdaad meer van hetzelfde is. “Maar waarom zou je een gouden formule veranderen?”

“In de eerste helft lijkt het erop alsof de makers genoegen nemen met het aan elkaar plakken van losse sketches, maar uiteindelijk heeft deze film meer plot dan de vorige. (…) Nitro is meer dan wat aan elkaar geplakte grappen en grollen, er spreekt filmische ambitie uit. Vooral de paar autoraces zijn opvallend goed gefilmd en gemonteerd. Ook de speciale effecten zijn sterk, met overtuigend overdreven ontploffingen en lekker vieze zombies. En heel vertrouwd: de humor gaat af en toe over de schreef. Zoals het hoort.”

Making of New Kids Nitro:
http://youtu.be/aTckJGgALpY

    • Jules Seegers