Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nederlander in Mali ontvoerd door lokale tak Al-Qaeda

De Malinese stad Timboektoe op archiefbeeld uit 2006. In Timboektoe werden vorige maand een Nederlander ontvoerd samen met nog twee andere toeristen. Foto AFP / Issouf Sanogo

De militante beweging Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM) heeft de ontvoering opgeëist van vijf Europeanen, waaronder een Nederlander, in Mali eind november.

Dat laat de beweging in een verklaring weten die het persbureau AFP ontving. De betrokkenheid van AQIM werd al vermoed, maar was tot nu toe niet bevestigd. Op 24 november werden twee Fransen ontvoerd in de stad Hombori en de dag daarna volgden drie Europeanen, een Nederlander, een Zweed en een man met een Brits en Zuid-Afrikaans paspoort in Timboektoe. Een Duitser werd doodgeschoten.

Timboektoe is een voormalige toeristenbestemming in Mali die buitenlandse ambassades nu te gevaarlijk achten om te bezoeken, vanwege het risico op ontvoering door de lokale tak van terreurnetwerk Al-Qaeda. Het woestijngebied is de thuisbasis van AQIM, verantwoordelijk gehouden voor een reeks eerdere ontvoeringen van westerlingen.

In de verklaring die per email werd verstuurd, laat AQIM weten “binnenkort” hun eisen aan de Franse en Malinese autoriteiten bekend te maken. De ontvoering van de Fransen zou zich volgens de verklaring van AQIM richten tegen de “herhaalde agressie van Frankrijk tegen de islamitische landen van de Sahel”. De plek van de ontvoering, Mali, werd gekozen om druk te zetten op de Malinese president Amadou Toure die “onder druk van Frankrijk en de Verenigde Staten” strijdt tegen AQIM.

Eerder meldde nrc.nl abusievelijk op basis van AFP dat volgens bronnen binnen de Malinese veiligheidsdiensten een speciale tak van AQIM betrokken zou zijn bij de ontvoering van de Europeanen, de Polisario-beweging (wiki). Polisario is echter geen onderdeel van AQIM, laat de Stichting Zelfbeschikking West-Sahara telefonisch weten, en de beweging zou geenszins verantwoordelijk zijn voor de ontvoeringen van Europeanen die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden. Polisario is een organisatie die strijdt voor zelfbeschikking voor de Westelijke Sahara (maps), een gebied dat in 1975 geannexeerd werd door Marokko.