Moslimbroederschap Egypte boycot nieuwe civiele raad

Het parlementsgebouw in Kairo. Foto Ap / Amr Nabil

De fundamentalistische Moslimbroederschap wil de komst van een nieuwe civiele adviesraad in Egypte tegenhouden. De raad, opgezet door de Militaire Raad, wordt samengesteld om toezicht te houden op de vorming van een nieuwe grondwet.

Reden voor de boycot is angst voor een machtsgreep van de nieuwe civiele raad die Egyptische politici, presidentskandidaten en jonge vertegenwoordigers samen wil brengen. De Moslimbroederschap, die bij de parlementsverkiezingen 36,6 procent van de stemmen kreeg, is bang dat de raad een groot deel van de macht in Egypte opeist en een permanente invloedrijke positie inneemt in het bestuur van het land. Dat meldde Mohamed al-Katatni, een prominent lid van de broederschap aan Reuters:

“Na deelgenomen te hebben aan de eerste onderhandelingen werd duidelijk dat het nieuwe adviesorgaan een mandaat zal hebben dat verder reikt dan de overgangsperiode naar een nieuw parlement, die de Militaire Raad heeft vastgesteld.”

Volgens analisten kan de civiele raad een middel zijn voor de Millitaire Raad om buiten het nieuwe parlement om invloed uit te blijven oefenen. De kans is groot dat dit parlement na de verkiezingen in juni zal bestaan uit de grote Islamitische partijen, die in de eerste ronde van de verkiezingen meer dan 60 procent van de stemmen kregen. De Militaire Raad heeft de leiding in Egypte sinds de afzetting van President Hosni Mubarak. Een woordvoerder hiervan ontkent dat het nieuwe orgaan macht houdt na de verkiezingen van juni:

“De adviesraad zal ons op de korte termijn ondersteunen bij alle zaken die belangrijk zijn voor het land en de publieke opinie.”

Andere bronnen hebben aan Reuters te kennen gegeven dat leden van de civiele raad de ambitie hebben om uit te groeien tot een nationaal verdedigingscomité, om permanent samen te werken met de Militaire Raad.

Volgens Al-Katatni zal het adviesorgaan daarnaast waarschijnlijk ingrijpen bij de vorming van een nieuwe grondwet en zo afbreuk doen aan het nieuwe democratisch gevormde parlement.

    • Annemarie Coevert