Metallica vervroegt tour in Europa vanwege crisis

Als je wilt weten hoe de eurozone ervoor staat, kun je ook kijken naar de agenda van Metallica.

De Amerikaanse hardrockband Metallica heeft zijn Europese tour met een jaar vervroegd, omdat manager Cliff Burnstein denkt dat er nu nog geld valt te verdienen in Europa maar straks misschien niet meer.

In The Wall Street Journal zegt hij te verwachten dat de dollar de komende tijd sterker zal worden en de euro zwakker. Op een gegeven moment zullen de Europese fans van Metallica geen geld meer hebben om naar de concerten te gaan. Daarom wordt de Europese tour die aanvankelijk gepland was voor 2013 met een jaar vervroegd.

„Je moet jezelf afvragen waar je wanneer het beste kunt spelen”, zegt Burnstein, in de krant. „Ik ben weliswaar geen econoom, maar ik heb wel gestudeerd. En ik denk dat de dollar de komende jaren sterker zal zijn en de euro zwakker. Als dat zo is, moeten we daar gebruik van maken door daar nu op te treden, en niet later.”

Metallica treedt aanstaande zomer op tijdens de Duitse festivals Rock im Park en Rock am Ring. Of de band dan betaald moet worden in dollars of euro’s, gaat Burnstein pas over een paar maanden beslissen. Misschien is een combinatie van de twee het beste, denkt de zakenman.

Naast Metallica stuurt Cliff Burnstein ook de Red Hot Chili Peppers, een andere band uit zijn stal, vervroegd naar Europa voor optredens zolang er nog wat te verdienen valt. (NRC)