Marit Bouwmeester in Laser genomineerd voor Spelen

Marit Bouwmeester staat na haar tweede wedstrijddag op de wereldkampioenschappen zeilen bij de Australische stad Perth op de tweede plaats in de Laser-klasse. Met de plaats op ‘geschoonde’ lijst van beste 25 boten heeft ze een olympisch startbewijs voor Nederland behaald. Als Bouwmeester volgend jaar vormbehoud toont, krijgt zij dat ticket voor de Spelen in Londen.

Bouwmeester, tweede en derde op haar eerste wedstrijddag, behaalde gisteren een tiende, tweede en eerste plaats. De minste klassering wordt geschrapt op het WK en daardoor klom ze van de derde naar de tweede plaats. Bouwmeester staat op gelijke hoogte met Annalise Murphy uit Ierland. De Belgische Evi van Acker leidt.

Bouwmeester was teleurgesteld over haar tiende plaats in de eerste race van de dag. „Ik nam te veel risico bij de start en dat pakte niet helemaal goed uit”, zei ze tegen de NOS. „Ik lag in de beginfase zelfs nog rond de dertigste positie. ”

Bouwmeester sprak van „onwijs zware” omstandigheden, met windkracht vijf en flinke golfslag. „Ik moest knetterhard werken. Dan voelt het wel heel lekker om in de derde dagrace toch nog als eerste te finishen.”

De Nederlandse Claire Blom steeg, na onder meer een tweede plaats in de vijfde race, van de 32ste naar de veertiende plaats.