Manchester United en stadgenoot City beide uitgeschakeld

None

De twee miljoenenclubs uit Manchester hebben zich gisteravond niet weten te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. United verloor met 2-1 bij FC Basel, dat zich verrassend achter Benfica als tweede in de poule voor de knock-outfase plaatste.

City won op eigen veld weliswaar met 2-0 van Bayern München, maar doordat Napoli met dezelfde cijfers het Spaanse Villarreal versloeg, gaat de Italiaanse ploeg net als groepshoofd Bayern door. Zowel City als United speelt verder in het ‘troosttoernooi’, de Europa League.

United was de afgelopen vijf jaar steeds van de partij in de knock-outfase van de Champions League. De succesformatie van Sir Alex Ferguson was dit voorjaar nog verliezend finalist en in 1968, 1999 en 2008 winnaar van de Europa Cup voor landskampioenen.

City, de club in opkomst, hoopte zich voor het eerst sinds de invoering van de Champions League in 1993 voor de achtste finales te plaatsen. Maar Napoli deed in Villareal wat het moest doen: winnen. De Zwitser Gökhan Ihner en de Slowaak Marek Hamsik waren de doelpuntenmakers voor de Italiaanse ploeg die sinds de glorietijd van Diego Maradona in de jaren tachtig tevergeefs (internationale) successen nastreeft.

FC Basel is met het eerder geplaatste Opoel Nicosia uit Cyprus underdog in de achtste finales. De koploper in de Zwitserse competitie kwam via veteraan Marco Streller al na negen minuten op voorsprong. In de slotfase leek een andere dertiger, Alexander Frei, voor de beslissing te zorgen. Phil Jones scoorde vlak voor tijd nog tegen, maar kon de sensationele uitschakeling van United niet meer voorkomen.

CSKA Moskou ‘overwintert’ voor de tweede keer in drie jaar in de Champions League. De Russen wonnen in Milaan met 2-1 van het al geplaatste Internazionale en bleven op de laatste speeldag Lille en Trabzonspor net voor. Die clubs speelden in Noord-Frankrijk met 0-0 gelijk. De Turken eindigden als derde in de poule en gaan naar de Europa League. Lille is uitgeschakeld.