Donner naar Raad van State, Spies volgt hem op

Liesbeth Spies is de meest waarschijnlijke kandidaat om Piet Hein Donner op te volgen als minister van Binnenlandse Zaken. Donner vertrekt definitief naar de Raad van State. Dat hebben bronnen rond het kabinet bevestigd aan NRC-redacteuren Freek Staps en Kees Versteegh.

Liesbeth Spies spreekt de aanwezige CDA'ers toe tijdens de uitslagenavond van de provinciale statenverkiezingen op 2 maart dit jaar. Ze wordt geflankeerd door fractievoorzitter Sybrand Van Haersma Buma, fractievoorzitter in de Eerste Kamer Elco Brinkman en CDA-aanvoerder en vice-premier Maxime Verhagen. Foto NRC / Roel Rozenburg
Liesbeth Spies spreekt de aanwezige CDA'ers toe tijdens de uitslagenavond van de provinciale statenverkiezingen op 2 maart dit jaar. Ze wordt geflankeerd door fractievoorzitter Sybrand Van Haersma Buma, fractievoorzitter in de Eerste Kamer Elco Brinkman en CDA-aanvoerder en vice-premier Maxime Verhagen. Foto NRC / Roel Rozenburg Liesbeth Spies spreekt de aanwezige CDA'ers toe tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart dit jaar. Ze wordt geflankeerd door fractievoorzitter Sybrand Van Haersma Buma, fractievoorzitter in de Eerste Kamer Elco Brinkman en CDA-aanvoerder en vice-premier Maxime Verhagen. Foto NRC / Roel Rozenburg

Liesbeth Spies gaat Piet Hein Donner opvolgen als minister van Binnenlandse Zaken. Donner vertrekt definitief naar de Raad van State. Dat hebben bronnen rond het kabinet en binnen de CDA-partijtop bevestigd aan NRC-redacteuren Freek Staps en Kees Versteegh.

Spies was eerder vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer en interim-voorzitter van de partij. Sinds vorig jaar is ze gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland. Spies, voorstander van de huidige PVV-coalitie, wilde vanochtend niet reageren.

De partij verwacht dat het vertrek en de opvolging volgende week vrijdag door premier Rutte bekend worden gemaakt.

Eerder berichtte NRC Handelsblad al dat de partijtop van het CDA besloten had dat als minister Donner naar de Raad van State vertrekt, zijn opvolger van buiten politiek Den Haag moet komen. Daarmee vielen bijvoorbeeld collega-ministers Gerd Leers, staatssecretaris Henk Bleker en Tweede-Kamerlid Mirjam Sterk af.

Over de benoeming van de ‘onderkoning’ van Nederland is veel te doen. Verschillende partijen in de Tweede Kamer achten Donner ongeschikt voor de functie. De Kamer pleitte onlangs voor een nieuwe benoemingsprocedure voor de vicepresident van de Raad van State.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer achten de huidige minister ongeschikt voor de functie omdat Donner als vicepresident zou moeten oordelen over wetgeving uit zijn eigen kabinet.
Ook was er kritiek dat Donner als minister zijn eigen benoeming hielp voorbereiden. Binnen zijn eigen partij was een sterke stroming die oud-minister en kritisch lid Ernst Hirsch Ballin voorstelde. Ook binnen de Raad van State was kritiek. De Raad moet overigens nog gehoord worden over Donners voordracht.