Leger Egypte houdt grip op grondwet

De Egyptische militaire raad houdt het schrijven van een nieuwe grondwet zelf onder controle en laat dat niet over aan het nieuwe parlement waarvoor de leden nu worden gekozen. Dat heeft generaal Mukhtar al-Mulla, lid van de raad, gisteren verklaard.

Gisteravond maakte de kiescommissie de resultaten bekend van de tweede ronde voor de verkiezing van 48 leden van het parlement. Dat gaat in totaal honderd zetels tellen. De fundamentalistische Moslimbroederschap heeft dertig zetels gewonnen, de radicalere Salafisten zes. Het liberale Egyptische Blok krijgt zes zetels, de rest gaat naar kleinere partijen. De einduitslag wordt op 13 januari verwacht.

Mulla maakte duidelijk dat de fundamentalisten niet de illusie moeten hebben dat ze een stempel op de grondwet kunnen drukken. „We bevinden ons in de vroege stadia van de democratie”, zei Mulla. „Het parlement is niet representatief voor alle sectoren van de samenleving.”

Ook suggereerde hij dat een deel van de nieuwe parlementariërs niet is te vertrouwen. „Denkt u dat de Egyptenaren iemand hebben verkozen om hun belangen, de economie, de veiligheid en de betrekkingen met de internationale gemeenschap in gevaar te willen brengen”, vroeg hij.

Opmerkelijk was dat Mulla slechts sprak voor buitenlandse journalisten, waardoor de indruk werd gewekt dat zijn boodschap vooral voor het buitenland was bedoeld.

De militairen willen een adviesraad in het leven roepen met vertegenwoordigers van de partijen, kunstenaars en intellectuelen. In overleg met het nieuwe parlement en de regering moet de raad adviseren over de nieuwe grondwet. (AP, Reuters)