Leesvoer: de volledige transcriptie van het Assad-interview

“Ik heb toch mijn best gedaan ze te beschermen?”, lijkt Bashar al-Assad te zeggen tegen ABC-interviewer Barbara Walters. “Het is erg dat er doden zijn gevallen. Maar je voelt je niet schuldig als je geen mensen doodt.”

Gisteren was de uitzending van het spraakmakende interview dat de Syrische leider liet afnemen door ABC. Bij wijze van hoge uitzondering mocht een buitenlandse journalist het land, op uitnodiging van Assad zelf nog wel. Gladgestreken en opgespoten stond Walters voor de deur om vervolgens aan te horen dat “alleen een gek zijn eigen volk doodt“.

Maar de president begon met de Amerikaanse regering te waarschuwen voor dat het niet naar “marionetten” moet luisteren. Alleen de Syrische regering weet hoe het zit en wat de realiteit is. Daarna ontspon zich een interessant vraaggesprek dat volledig is terug te lezen en wordt geïllustreerd met diverse videofragmenten van het interview.

    • Jules Seegers