Egyptische blogger weer langer vast en mist geboorte zoon, een familietraditie

Caption: FILE - in this undated file photo, Alaa Abdel-Fattah, left and his wife Manal Hassan are seen in Cairo, Egypt. Egypt's military extended the detention of a prominent blogger for 15 days Sunday in move likely to galvanize mounting criticism of Egypt's ruling generals. Alaa Abdel-Fattah is among the most prominent of some 12,000 Egyptians who have faced military trials since Egypt's Supreme Council of the Armed Forces took control of the country from President Hosni Mubarak when an 18-day popular uprising pushed him from power in February.(AP Photo/Nasser Nasser, File) De Egyptische blogger Alaa Abdel-Fattah en zijn vrouw op een ongedateerde foto. Foto AP / Nasser Nasser

De prominente en kritische Egyptische blogger Alaa Abdel-Fattah was maandag na lange tijd weer eens buiten. Hij mocht zijn cel verlaten in een Egyptische gevangenis om te horen dat zijn verzoek tot vrijlating werd afgewezen door een militaire rechter.

De blogger beschuldigde in oktober het leger op zijn blog van het organiseren van rellen waarbij bijna dertig mensen omkwamen, voornamelijk Koptische christenen. Abdel-Fattah werd op 30 oktober gearresteerd en weigert sindsdien mee te werken met het onderzoek naar hem omdat hij vindt dat zijn militaire ondervragers geen rol moeten spelen in de berechting van burgers.

Op 13 november werd zijn detentie verlengd. Doordat dat op maandag opnieuw gebeurde moest Abdel-Fattah de geboorte van zijn zoon Khaled missen. Zoals ook zijn vader de geboorte moest missen van de zus van Abdel-Fattah, activist Mona Seif, toen hij als mensenrechtenactivist in een van de cellen van president Hosni Mubarak vastzat. Een familietraditie dus.

Mosireen, een mediacollectief in de Egyptische hoofdstad Kairo, bracht gisteren beelden uit van Abdel-Fattah tijdens zijn rechtszitting afgelopen maandag, maar ook van zijn vrouw en pasgeboren kind.

Op 2 november smokkelde Abdel-Fattah een brief naar buiten die onder andere door Britse krant The Guardian werd gepubliceerd waarin de blogger schrijft dat hij nooit gedacht had dat hij na het verdrijven van Hosni Mubarak opnieuw in de cel zou belanden voor kritiek op het regime. Abdel-Fattah:

“De herinneringen komen weer terug, alle details van het gevangenschap; het vermogen om op de grond te slapen, negen mensen in een te kleine cel, de liederen die hier gezongen worden en de gesprekken. Maar ik kan me niet meer herinneren hoe ik vijf jaar geleden mijn bril beschermde. Vandaag is er al drie keer op gestaan. Ik herinner me plots dat dit dezelfde brilglazen zijn die ik hier de vorige keer droeg in 2006 [...] het enige verschil is dat ik nu niet opgesloten ben door de staatsveiligheidsdiensten maar door het leger.”

Onder andere de Verenigde Naties hebben al opgeroepen tot de vrijlating van Abdel-Fattah, hij is nooit formeel in staat van beschuldiging gesteld. Ook Egyptische activisten eisen de vrijlating van de blogger. Zij zien gevangenschap als een poging om activisten, die een rol speelden bij de opstand tegen Mubarak en die vaak kritisch zijn over de militaire raad die het land nu leidt, te intimideren.

    • Hans Klis