Kortkolom media

Geen overheidssteun voor persbureaus

Rotterdam. Persbureaus in Nederland hebben het moeilijk, maar zij hoeven desondanks geen steun te verwachten van de overheid. Dat schrijft minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) deze week in een brief aan de Tweede Kamer. Zij heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de positie van persbureaus in de ‘nieuwsketen’ in Nederland. De commissie-Brinkman, die in 2008 onderzoek deed naar de toekomst van de gedrukte pers, had zo’n onderzoek voorgesteld. Brinkman constateerde dat met name persbureau ANP het steeds moeilijker kreeg om zijn centrale positie in de Nederlandse media te blijven spelen. Van Bijsterveldt verbreedde het onderzoek naar GPD, Novum Nieuws en kleinere persbureaus. Zij ziet af van interventie omdat er voldoende concurrentie is tussen persbureaus, media door internet minder afhankelijk worden van persbureaus en de overheid zich van oudsher niet wil bemoeien met commerciële mediabedrijven. (NRC)

Radiopiraten riskeren fors hogere boetes

Rotterdam. Het Agentschap Telecom gaat radiopiraten harder aanpakken. De boete voor het illegaal gebruiken van de ether wordt verhoogd tot 45.000 euro. Ook wordt extra gecontroleerd rond Kerstmis, meldt het ministerie van Economische Zaken. Volgens het agentschap worden piraten steeds professioneler. Zij gebruiken zwaardere apparatuur met grotere vermogens en hogere antennemasten. Daarmee hebben ze een groter bereik en is de overlast groter. De piraten verstoren niet alleen de ontvangst van commerciële en publieke omroepen, ook het radioverkeer van de luchtvaart en de communicatiesystemen van hulpdiensten ondervinden last. Dat kan levensbedreigende situaties opleveren, stelt het ministerie. (Novum)

Petra Grijzen wint prijs beste radiopresentator

Rotterdam. Petra Grijzen van BNR Nieuwsradio heeft gisteravond de Radiobitch 2011-prijs gewonnnen, een onderscheiding voor beste vrouwelijke radiopresentator. De prijs werd voor de vijfde keer uitgereikt. Andere genomineerden waren Margriet Vroomans (De Ochtend van 4) en Tuffie Vos (Omroep Max). Fleur Wallenburg (NOS) kreeg de prijs voor de beste vrouwelijke nieuwkomer, Patricia van Liemt (Q Music) werd onderscheiden als beste ‘backstage’-radiomaker. Eva Koreman (ook Q Music) werd talent van het jaar. (Novum)