Kortkolom economie

Voormalig topman Ahold veroordeeld

Amsterdam. - Het voormalige hoofd marketing van de Amerikaanse divisie van Ahold is woensdag door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Dit vanwege het kunstmatig verhogen van het bedrijfsresultaat van de Amerikaanse divisie van het Nederlandse concern. Mark Kaiser, de oud-marketingdirecteur van de voormalige US Foodservice-divisie van Ahold bekende in augustus schuld. „Het is puur en simpel, ik sta hier vandaag voor u omdat ik een misdaad heb begaan”, zei Kaiser. (Novum)

Rijkswaterstaat gunt Logica IT-contract

Amsterdam. - Logica plc (LOG.LN) heeft een contract met Rijkswaterstaat verlengd met 16 jaar voor beheer en onderhoud van het computersysteem van de Europoortkering in Zuid-Holland. Het systeem zorgt er automatisch voor dat de kering sluit als de waterstand te hoog wordt. De Europoortkering beschermt een woon-en werkgebied in Zuid-Holland tegen overstromingen. Het contract is een uitbreiding van het contract dat in 1998 werd gesloten met Rijkswaterstaat. (Novum)

Nederlands gasveld in Drente verkocht

Amsterdam. - Northern Petroleum plc (NOP.LN) meldt donderdag dat het samen met zijn partners zijn belang in het Nederlandse gasveld Vinkega heeft verkocht voor 3,2 miljoen euro. Het Vinkega-gasveld werd in november 2009 ontdekt door Vermilion Oil en Gas Netherlands. Alle houders van de Drenthe III-licentie hebben ingestemd met de verkoop van hun belang in Vinkega aan Vermilion, waarbij het aandeel van Northern Petroleum gewaardeerd werd op 3,2 miljoen euro. (Novum)

Inflatie ongewijzigd op 2,6 procent

Amsterdam. - De Nederlandse inflatie is in november ongewijzigd en blijft staan op 2,6 procent, net als in de maand oktober. Dat bleek vandaag uit cijfers van het CBS. Dit is volgens het statistiekbureau met name het gevolg van de prijsontwikkeling van kleding en benzine die een verlagend effect had op de inflatie. Daarentegen had de prijsontwikkeling van bloemen en planten een verhogend effect. (Novum)