Kortkolom buitenland

Ex-gouverneur voor corruptie veroordeeld

Chicago. Ex-gouverveur van Illinois Rod Blagojevich is woensdag veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf voor corruptie. In 2008 wilde hij Obama’s vrijgekomen senaatszetel aan iemand toewijzen in ruil voor gelddonaties of een baan. Blagojevich zei in de rechtszitting dat het hem „ontzettend speet”. De rechter wees op de ernst van het corruptieschandaal: „alleen machtsmisbruik door de president is erger dan machtsmisbruik door een gouverneur,” zei hij. Blagojevich is niet de eerste gouverneur uit Illinois die voor corruptie veroordeeld is: vier van de laatste negen gouverneurs zitten in de gevangenis. (AP, Reuters)

President Pakistan last van hartklachten

lslamabad. De Pakistaanse president Asif Ali Zardari is in een ziekenhuis in Dubai, waar hij testen ondergaat in verband met acute hartklachten. Volgens een woordvoerder maakt de 56-jarige president, weduwnaar van de in 2007 vermoorde Benazir Bhutto, het op het ogenblik goed. Zijn medische problemen voedden de afgelopen dagen geruchten in Pakistan dat Zardari op het punt zou staan af te treden. Ook het invloedrijke Amerikaanse blad Foreign Policy zinspeelde hierop. Deze berichten werden echter krachtig ontkend door medewerkers van de president. (AFP)

Drugshandelaar in China geëxecuteerd

Peking. Een onbekende Filippijnse drugshandelaar is donderdag in China geëxecuteerd ondanks een verzoek van de Filippijnse regering om genade te verlenen. De 35-jarige man probeerde in 2008 anderhalve kilo heroïne vanuit Maleisië naar China te smokkelen. Op drugssmokkel vanaf 50 gram staat de doodstraf in China. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat volgens Chinese wetgeving gehandeld werd en dat de zaak met de Filippijnse regering besproken was. Ondanks het verzoek om genade zegt de Filippijnse regering het Chinese rechtssysteem te respecteren en dat deze executie de relatie tussen China en de Filippijnen niet verandert. (AP, Reuters)

Wereldwijd zitten 179 journalisten gevangen

Rotterdam. In de afgelopen vijftien jaar hebben wereldwijd gezien nog nooit zoveel journalisten gevangen gezeten. In totaal zijn het er nu 179. Dit schrijft het Amerikaanse Comité om journalisten te beschermen (CPJ) in zijn jaarlijkse overzicht. De drie landen die het hardst optreden tegen journalisten, zijn Iran (42 gevangen journalisten), Eritrea (28) en China (27), gevolgd door Burma (12) en Vietnam (9). Het gaat in de meeste gevallen om lokale journalisten die kritiek heben geuit op de overheid of de censuur hebben ontdoken. Iran stond vorig jaar ook bovenaan deze lijst. Het CPJ schrijft dat arrestaties worden afgewisseld met toestemming om het land te verlaten. Sinds 2009 zijn volgens het CPJ 65 journalisten uit Iran gevlucht. (NRC)

Drie kinderen door vuurpijl omgekomen

Abidjan. Een meisje en twee jongens zijn gisteren omgekomen in Ivoorkust nadat een vuurpijl insloeg op een campagnebijeenkomst voor de parlementsverkiezingen op 11 december. Drie andere mensen raakten gewond. Minister van defensie Paul Koffi Koffi zegt dat de vuurpijl wellicht bedoeld is om de kandidaat te intimideren. Het projectiel kwam terecht in een tuin vlakbij een plaats waar supporters van een van de kandidaten bijeen waren gekomen. Het is nog onbekend wie de vuurpijl heeft afgestoken. In Ivoorkust zijn nog steeds veel wapens in omloop die in 2010 aan milities werden uitgedeeld. (Reuters)