Kortkolom binnenland

Al negen jaar last met verzakt winkelcentrum

Maastricht. Er waren al negen jaar problemen met winkelcentrum ’t Loon in Heerlen. In 2002 moesten drie pilaren met scheuren worden vervangen. Bij grondboringen in diezelfde periode ontstond onverwacht een gat van zo’n vijftien kubieke meter. Dat blijkt uit gegevens die de gemeente naar buiten heeft gebracht. De gemeente sloot het winkelcentrum tien dagen geleden af vanwege instortingsgevaar. Ook moesten bewoners in de torenflat daarnaast hun appartementen verlaten. Gisteren is begonnen met de sloop van het centrum. De gemeente heeft een noodfonds van drie miljoen euro in het leven geroepen voor gedupeerden. Voor de geëvacueerde bewoners betaalt de gemeente het onderdak in een nabijgelegen motel. (NRC)

Rellen FC Utrecht door speciaal team bekeken

Utrecht. Het auditteam voetbalvandalisme gaat een onderzoek doen naar de rellen tijdens en na de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente van afgelopen zondag, op verzoek van burgemeester Wolfsen (PvdA) van Utrecht. Het auditteam is opgericht om onafhankelijk feitenonderzoek te doen naar voetbalvandalisme. Zondag raakten acht agenten licht gewond en werden er waarschuwingsschoten gelost toen honderden fans van FC Utrecht de politie bekogelden met stenen. De wedstrijd was niet aangemerkt als risicoduel, iets wat volgens diverse partijen in de gemeenteraad en supportersverenigingen wel had moeten gebeuren. (NRC)

‘Geen besluit kabinet over spioneren Wilders’

Den Haag. Het kabinet kan geen mededelingen doen over pogingen van Maxime Verhagen als minister van Buitenlandse Zaken om de inlichtingendienst AIVD in te schakelen in verband met PVV-leider Geert Wilders. Dat schreef minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Verhagen had destijds via de AIVD meer te weten willen komen over inhoud en verschijningsdatum van de omstreden film Fitna, die Wilders had aangekondigd. Er is over het inzetten van de AIVD geen officieel besluit genomen in de ministerraad, schrijft Donner. (NRC)

PVV’er Stoep wil zetel Europarlement terug

Den Haag. Voormalig Europarlementariër Daniël van der Stoep wil terug in het Europees Parlement. Van der Stoep bevestigde een bericht van deze strekking op de website van het weekblad Elsevier. Van der Stoep stapte in augustus op als Europarlementariër, nadat hij onder invloed van alcohol een aanrijding had veroorzaakt. Destijds meldde hij zichzelf te hebben gediskwalificeerd als volksvertegenwoordiger. Inmiddels is hij van mening dat hij een tweede kans verdient. (Novum)

Gevaarlijke stoffen vrij bij lek in tankwagon

Terneuzen. Bij een lek in een tankwagon van een goederentrein in het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent zijn vandaag korte tijd gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Het ging om een „soort benzine”, meldde de brandweer, die na de melding met groot materieel uitrukte. Het lek kon snel gedicht worden. Er is geen gevaar voor de omgeving geweest. (Novum)