Kleinere hersenen na kindermishandeling

Minder grijze stof dan bij mensen die gelukkige jeugd hadden.

Slachtoffers van kindermishandeling hebben als jongvolwassene minder grijze stof in hun hersenen. Ook als ze aan hun ongelukkige jeugd geen duidelijke psychiatrische stoornis hebben overgehouden, is hun hoeveelheid grijze stof minder dan mensen die vinden dat ze een gelukkige jeugd hadden. De grijze stof verwerkt de informatie in de hersenen. Bij de 42 proefpersonen zijn ook verschillen gevonden tussen mensen die zijn mishandeld, of die emotioneel of fysiek werden verwaarloosd. Emotionele verwaarlozing leidt tot minder hersencellen in de kleine hersenen. In het gisteren verschenen Archives of Pediatric and Adolescent Medicine schrijven de Amerikaanse onderzoekers dat hun metingen een eerste verkenning zijn. (NRC)