Katholieke non kan maar beter de pil slikken

Kinderloze katholieke nonnen doen er goed aan de pil te slikken. Niet om zich tegen een zwangerschap te beschermen, maar tegen het krijgen van kanker. Dat schrijven twee kankeronderzoekers van de universiteit van Melbourne vandaag in een commentaar in The Lancet.

Ze onderbouwen hun mening met cijfers. In de Verenigde Staten is bij onderzoek onder 31.658 nonnen gemeten dat ze, vooral boven de zestig, meer kans dan ‘lekenvrouwen’ hebben om te sterven aan borst-, baarmoeder- en eierstokkanker.

Dat is al oud onderzoek, gedaan tussen 1900 en 1954. Dat heeft wel als voordeel dat nonnen in die tijd wellicht niet veel soberder leefden dan andere vrouwen. Na de jaren vijftig zijn lekenvrouwen meer gaan roken en ongezonder gaan eten. Zij sterven dan allicht eerder aan hartaanvallen, longkanker of suikerziekte. Nonnen krijgen dan andere ziekten.

In de jaren zeventig is voor het eerst aangetoond dat vrouwen die geen kinderen krijgen een grotere kans hebben op borst-, eierstok- en baarmoederkanker, omdat die vaak groeien onder invloed van geslachtshormonen. Kinderloze vrouwen maken meer menstruatiecycli door dan vrouwen met kinderen die tijdens hun zwangerschap en zolang ze borstvoeding geven niet ongesteld zijn en dan niet aan geslachtshormonen bloot staan.

Pilgebruik vermindert de kans op baarmoeder- en eierstokkanker en heeft geen invloed op borstkanker. Voor de twee auteurs is het duidelijk en de katholieke kerk verbiedt weliswaar alle contraceptie behalve abstinentie, maar heeft geen bezwaar tegen preventieve medicijnen.