Kappen mag in Brazilië

Volgens landbouworganisaties belemmert huidige wetgeving de groei van de landbouwproductie.

De Braziliaanse Senaat steunt een omstreden wet over ontbossing. Volgens de regering draagt de wet, waarover het Lagerhuis zich nog moet uitspreken, bij aan het behoud van het regenwoud. Maar milieuorganisaties vrezen dat de ontbossing juist versneld zal doorgaan.

De regering stelt dat de oude wet ontbossing niet heeft kunnen voorkomen – 20 procent van de regenwouden is al verdwenen. Door de nieuwe wet zal een gebied bos ter grootte van Groot-Brittannië, worden hersteld – door landbouwbedrijven te verplichten eerder gekapt gebied te herbebossen – in ruil daarvoor wordt illegale houtkap van voor juli 2008 niet langer bestraft.

Milieuorganisaties vragen zich af waarom de nieuwe wet ineens wel streng zou worden gehandhaafd. Ze wijzen erop dat de wet houtkap gemakkelijker maakt. Zo verdwijnt het verbod op houtkap in gebieden die erosiegevoelig zijn, zoals bergwanden en rivierbeddingen.

De bossen in het Amazonegebied nemen veel broeikasgas op, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de opwarming van de aarde. Driekwart van de CO2-uitstoot in Brazilië is het gevolg van het verbranden van stukken bos. Het land staat daardoor op de zesde plaats op de ranglijst van ‘klimaatvervuilers’. (Reuters, AP)