Iedereen leest Bram Botermans

Kinderen én ouders lezen de boeken over ‘loser’ Bram Botermans. Schrijver Jeff Kinney vertelde afgelopen weekeinde hoe hij de verhalen verzon.

Als je in groep zeven of acht zit, heb je vast al van hem gehoord: Bram Botermans. Hij is de held van de serie boeken Het leven van een loser. Nou ja,… de held. Bram Botermans is eerder een anti-held, een ‘loser’ dus. De dingen die hij doet, pakken vaak verkeerd uit. Of hij nou stoer wil zijn, striptekeningen wil maken voor de schoolkrant, of indruk wil maken op een meisje – het loopt fout af. Om het nog erger te maken: zijn vriend Theo, die volgens Bram maar een sukkel is, heeft wel steeds succes. Verder heeft Bram een vader en een moeder die hem vreselijk voor gek kunnen zetten. Als zijn moeder de klas binnenkomt om zijn tas te brengen, draagt ze haar strakke sportkleren!

In het boek lukt het Bram maar niet om populair te worden, wat hij ook doet. Maar de boeken over hem zijn wel heel populair. In sommige klassen heeft iedereen ze al gelezen. Daan, die elf jaar is, zegt dat hij de boeken zo leuk vindt omdat ze vol onverwachte grappen staan. „Die worden nog leuker, doordat er grappige tekeningen bij staan.” Ook sommige ouders lezen de boeken graag.

Bram Botermans is niet alleen in Nederland bekend. Over de hele wereld zijn al meer dan 58 miljoen ‘loser’-boeken verkocht. De schrijver heet Jeff Kinney. Hij is geboren in 1971 en komt uit Amerika. Afgelopen weekend gaf Jeff Kinney een optreden via internet. Hij vertelde over zijn boeken en via e-mail konden kinderen vragen stellen. Jeff Kinney zei dat hij eigenlijk striptekenaar voor een krant had willen worden. Drie jaar lang probeerde hij dat, maar alle kranten wezen hem af. De reden is dat hij eigenlijk niet zo goed kan tekenen: hij tekent op het niveau van een kind van elf jaar. Daarom besloot hij maar expres als een kind te tekenen en zo ontstond Greg Heffley (de Engelse naam van Bram Botermans).

De boeken zijn gebaseerd op de herinneringen van Jeff Kinney zelf. Bijvoorbeeld die keer dat hij in het zwembad was en zich een uur lang verstopte in de wc, om maar niet te hoeven zwemmen. Het was er ijskoud, dus wikkelde hij zich in wc-papier om warm te blijven. Jeff Kinney moet er nog steeds om lachen, bleek toen hij het afgelopen weekend vertelde.

Sommige ouders zijn zo’n fan van Bram Botermans, dat ze de boeken lezen nog voordat hun kinderen ze uit hebben. Er zijn ook ouders die op internet klagen over de boeken. Ze vinden Bram, die soms liegt, geen goed voorbeeld voor hun kind. Maar volgens een Amerikaanse kinderarts kan het geen kwaad en geeft Bram ouders een goed idee hoe kinderen denken.

Drie boeken zijn er nu in het Nederlands verschenen. In het Engels kwam net deel zes uit, waarin Bram met zijn familie tijdens een sneeuwstorm zit opgesloten in een huisje. In totaal zullen er zeven tot tien boeken komen, denkt de schrijver. En er zijn ook al twee films uitgekomen. Inmiddels bestaat er eenzelfde soort boek over een meisje, Nikki, geschreven door Rachel Renée Rusell. Het heet: Dagboek van een muts.

De boeken over Bram Botermans verschijnen in het Nederlands bij Uitgeverij De Fontein.

    • Birgit Donker