Hogere boetes voor radiopiraten

Het Agentschap Telecom gaat radiopiraten harder aanpakken. De boete voor het illegaal gebruiken van de ether wordt verhoogd tot 45 duizend euro. Ook wordt er extra gecontroleerd in de kerstperiode, zo meldt het ministerie van Economische Zaken.

Volgens het agentschap worden piraten steeds professioneler. De hobbyisten maken vaker plaats voor feesttentpiraten. Zij gebruiken zwaardere apparatuur met grotere vermogens en hogere antennemasten. Daarmee hebben ze een groter bereik en is de overlast groter, schrijft Novum.

De piraten verstoren niet alleen de ontvangst van commerciële en publieke omroepen, ook het radioverkeer van de luchtvaart en de communicatiesystemen van hulpdiensten ondervinden last. Dat kan levensbedreigende situaties opleveren, stelt het ministerie.

    • Marije Willems