Hockeyers vrij kansloos tegen Australië

Netherlands' goalkeeper Jacob Stockmann, left, saves a shot against Australia in a semi final match of the Hockey Champions Trophy in Auckland, New Zealand, Thursday, Dec. 8, 2011. (AP Photo/SNPA, Ben Campbell) NEW ZEALAND OUT AP

De Nederlandse hockeyers hebben vannacht in Auckland hun eerste wedstrijd in de winnaarspoule van de Champions Trophy met 4-2 verloren van wereldkampioen en titelhouder Australië.

Het was de eerste nederlaag voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass in het toernooi met de beste acht hockeylanden ter wereld. Nederland heeft de voorbije jaren op WK’s en Spelen nooit kunnen winnen van de Aussies , die met olympisch en Europees kampioen Duitsland deze eeuw bijna alle grote hockeytoernooien hebben gewonnen.

Australië was in de eerste helft de bovenliggende partij en kreeg een handvol kansen, terwijl Nederland alleen bij een spaarzame counter voor enig gevaar zorgde. Jamie Dwyer (ex-Bloemendaal) dook in de zevende minuut alleen voor Jaap Stockmann op, maar de Nederlandse doelman bracht redding. Ook een Australische strafcorner – de eerste die Nederland dit toernooi tegen kreeg – leverde niets op.

Even later bracht Stockmann op spectaculaire redding redding bij een schot van Jason Wilson. Juist in een fase dat Nederland gevaarlijker begon te worden, kreeg Australië zijn tweede strafcorner. Stockmann pareerde een inzet van Chris Ciriello, maar was kansloos bij de rebound van dezelfde Australiër (0-1).

In de tweede helft kreeg Nederland meer grip op de wedstrijd. Al na 75 seconden verdiende de ploeg een strafcorner. Aanvoerder Taeke Taekema pushte de bal net naast het Australische doel. Maar dit was wel het begin van een Nederlands tegenoffensief. Eerst schoot Klaas Vermeulen de bal ruim over. Even later zorgde Billy Bakker na voorbereidend werk van Bob de Voogd en Teun de Nooijer voor de gelijkmaker (1-1). Bakker, aanvaller van Amsterdam, scoorde ook in de drie voorgaande duels.

De wedstrijd leek weer open, maar al snel sloegen de Aussies weer toe via Matt Gohdes, de jongere neef van sterspeler Dwyer. Gohdes scoorde uit de rebound van een Australische strafcorner: 1-2.

Tien minuten voor tijd kreeg Taekema met zijn specialiteit de kans om van de kop van de cirkel opnieuw gelijk te maken, maar zijn strafcorner werd onderschept en uit de counter werd Australië weer gevaarlijk. Gohdes zag zijn eerste inzet knap gekeerd worden door uitblinker Stockmann, maar sloeg de bal in de rebound snoeihard in het Nederlandse doel: 1-3. Vier minuten later dook zijn oudere neef Dwyer alleen voor Stockmann op en de speler met rugnummer 1 liet zijn voormalige ploeggenoot bij Bloemendaal kansloos in de korte hoek: 1-4.

Nederland perste er nog een slotoffensief uit, dat beloond werd met de allereerste treffer in de Champions Trophy van Valentin Verga: 2-4.

Bondscoach Van Ass zei na afloop tegen hockey.nl: „Dit was een terechte overwinning. Wij durfden voor rust niet zoals afgesproken ons middenveld in te spelen.”

Over de kansen op een finale tegen (opnieuw) Australië zei de bondscoach: „Het wordt een hele klus om die finale nog te halen. Maar het verschil met de Aussies is niet zo groot. Dat willen we graag laten zien.”