Het onmogelijke gebeurde dus toch

Ajax verliest thuis met 3-0 van Real Madrid, concurrent Olympique Lyon wint met 7-1 bij Dinamo Zagreb.

Door de uitschakeling loopt Ajax vele miljoenen mis.

Real Madrid player Gonzalo Higuain, left, celebrates his goal against Ajax with Ajax' goalkeeper Kenneth Vermeer center and defender Daley Blind, right during the group D Champions League soccer match between Ajax and Real Madrid at ArenA stadium in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, Dec. 7, 2011. (AP Photo/Bas Czerwinski) AP

De blinde woede van het Ajax-publiek na twee onterecht afgekeurde doelpunten sloeg vlak na rust opeens om in angst. Het Franse Olympique Lyon boog een 1-0 achterstand razendsnel om in een 5-1 voorsprong tegen het al uitgeschakelde Dinamo Zagreb. Ajax verkeerde een groot deel van de tweede helft tussen hoop en vrees. In de 69ste minuut volgde de genadeklap voor Ajax. Lyon maakte de 6-1 en opeens was daar de uitschakeling voor Ajax en de totale ontluistering in de Arena. De Fransen liepen zelfs uit naar 7-1. Dit had niemand bij de Amsterdamse voetbalclub voor mogelijk gehouden.

Ajax dacht zich in een bestuurlijk moeilijke periode voor het eerst sinds vijf jaar te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. Er was al uitgerekend dat de Amsterdamse club in totaal dan circa 25 miljoen euro zou verdienen aan de Champions League. Daarnaast zou het prestige van de club die zich zo graag met de top van Europa wil meten weer groter worden. Ajax gaat nu verder in de Europa League.

De bizarre avond voor Ajax riep herinneringen op aan bijvoorbeeld 1983 toen het Nederlands elftal zeker leek te zijn van het EK een jaar later in Frankrijk. Spanje kwam na een 3-1 ruststand uit op een 12-1 overwinning. Precies genoeg om Oranje de voet dwars te zetten. Later werd gesuggereerd dat er sprake zou zijn geweest van omkoping.

De laatste keer dat Ajax zich wist te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League was in 2006 onder Danny Blind. De toenmalige hoofdtrainer zag gisteren als technisch directeur hoe de Amsterdamse club, met zijn zoon Daley als centrale verdediger in de basis, na een ongelukkige 3-0 thuisnederlaag tegen Real Madrid dit keer op pijnlijke wijze de laatste zestien in het belangrijkste Europese toernooi misliep.

Coach Frank de Boer probeerde in de slotfase met het inbrengen van Davy Klaassen en Dimitri Boelikin het noodlot af te wenden. Maar het was tevergeefs. Het veredelde B-team van Real Madrid wilde niets cadeau geven en behaalde de vijftiende zege op rij. Real Madrid gaat afgetekend als winnaar van Groep D naar de volgende fase van de Champions League.

Na een zware dag waarin verschillende geledingen van de club tegenover elkaar stonden voor de rechtbank in Haarlem, had de familie Blind gehoopt met een sportief succes de avond mooi te besluiten. Danny Blind en diens zoon Daley Blind zijn beiden omstreden bij Ajax, maar leken op weg naar revanche.

De raad van commissarissen promoveerde Danny Blind zelfs tot technisch technisch directeur in afwachting van de komst van de nieuwe algemeen directeur Louis van Gaal. Een beslissing die gisteren door Johan Cruijff en een tiental jeugdtrainers werd aangevochten. Danny Blind behoudt in ieder geval tot aanstaande maandag, als de rechter een uitspraak doet, zijn baan.

De 21-jarige Daley Blind is als speler ook allerminst onomstreden. De linksbenige verdediger gold als jeugdvoetballer als een groot talent, maar zijn doorbraak bleef uit. Hij werd in het seizoen 2009/2010 zelfs uitgeleend aan FC Groningen en speelde daar zeventien wedstrijden. Bij zijn terugkeer naar Ajax raakte Daley Blind onder de toenmalige hoofdtrainer Martin Jol op een zijspoor. Dat zorgde ook voor een vertroebelde relatie tussen Jol en Danny Blind, die toen diens assistent was.

Daley Blind kwam pas weer in beeld bij het eerste elftal toen Jol was vertrokken en Frank de Boer de nieuwe hoofdtrainer werd. Maar ook onder diens leiding wist de linksback geen basisplaats te veroveren. Hij werd voorbijgestreefd door de jonge Deen Nicolai Boilesen. En later door Vurnon Anita. De positie van Daley Blind leek nog uitzichtlozer dan die van zijn vader.

Een blessuregolf onder de verdedigers – Boilesen, André Ooijer en Toby Alderweireld waren gisteren niet beschikbaar tegen Real Madrid – zorgde voor de verrassende terugkeer van Daley Blind. Frank de Boer gaf hem een basisplaats in het hart van de verdediging naast Jan Vertonghen. Het gelegenheidsduo Vertonghen/Blind was geen groot succes. Na een kwartier spelen kon Real-speler José Callejon zomaar in alle vrijheid doorlopen in de richting op Kenneth Vermeer en maakte koelbloedig de openingstreffer. Drie minuten voor rust liep Gozalo Higuain zomaar weg van Daley Blind en maakte de 2-0.

Ajax maakte voor rust twee keer een zuiver doelpunt, maar tot woede van het publiek keurde de Portugese scheidsrechter Manuel de Sosa treffers van Nicolas Lodeiro en Vurnon Anita, op aangeven van zijn grensrechter, af. Fans in de Arena reageerden furieus. De woede sloeg om in angst, onmacht en totale apathie toen bleek dat Lyon een bijna onmogelijke inhaalrace had bewerkstelligd. Hoofdschuddend verliet de Ajax-aanhang de Arena. Nadat de club de afgelopen maanden in een bestuurlijke crisis was geraakt, volgde nu een sportieve mokerslag. De 3-0 van Real Madrid in de slotfase door opnieuw Callejon deed er niet meer toe.

    • Bart Hinke
    • Koen Greven