Gratis uien

Het is nog iets te vroeg voor een officiële terugblik op het jaar 2011, maar één ding kan in ieder geval al wel gezegd worden: het was een uitstekend jaar voor de Hollandse ui. Zo goed zelfs, dat boeren in Zuid-Holland de afgelopen weken aan de lopende band uien hebben weggeven.

Liefhebbers en uitoeristen konden het bolgewas voor nop komen ophalen; alleen voor de verpakking en het sorteren moesten een paar muntjes worden neergeteld. Nu zijn uien in de supermarkt al behoorlijk voordelig, maar twintig kilo uien voor slechts 1 euro is helemaal een koopje. Onnodig te zeggen dat het storm liep.

Met de uien gaat het dus wel goed, maar met de boeren daarom helaas iets minder. De reden voor het uienfestijn is namelijk een beetje treurig.

Door de succesvolle oogst van het afgelopen jaar hebben boeren te kampen met een overschot aan deze goudgele eetbare bollen. De winst is hierdoor minimaal: honderd kilo uien leverde twee weken geleden nog geen hele euro op. Voor de landbouwers zat er niets anders op dan hun oogst uit te delen.

Goed. Dan help je dus een arme agrariër uit de brand en ben je dankzij je nobele daad zo’n twintig kilo uien en een levensvraag rijker: wat moet je in godsnaam met zo veel uien?

Ik zou beginnen met uitdelen. Uien voor de buren, bezoek, beste vriendin en de lokale voedselbank. Daarna zou ik gaan koken. Hutspot voor de hele buurt, uienchutney voor de hele familie en uiensoep omdat het lekker is.

Uiensoep voor vier personen:

4 dikke plakken stokbrood

100 gram geraspte gruyère

2 uien

halve liter bouillon

glas witte wijn

20 gram braadboter

10 gram bloem

mespuntje suiker

peper en zout

Bovenstaand recept voor uiensoep kreeg ik van de moeder van een goede vriendin. De hoeveelheden zijn geschikt voor vier beschaafde porties soep, maar echte hongerhalzen mogen er uiteraard ook twee flinke soepkommen mee vullen, ben je wel sneller van je voorraad af.

Pel de uien en snijd de ze in dunne ringen. Bak ze een paar minuten op laag vuur in de boter. Let er goed op dat uien niet te bruin worden. Strooi er vervolgens een laagje bloem overheen en voeg de suiker toe. Roer even goed door elkaar en giet dan de warme bouillon in de pan. Laat vervolgens zo’n 20 minuten pruttelen op middelhoog vuur.

Voeg dan de witte wijn toe en laat de soep nog een paar minuten koken. Breng op smaak met peper en zout en haal van het vuur. Leg de stukken versgebakken stokbrood in vier kommetjes en schep er voorzichtig de soep bij. Bestrooi met een laagje gruyère en zet ze even onder de ovengrill tot de kaas goudbruin kleurt.

Serveer direct.

Stéphanie Versteeg

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Stéphanie Versteeg