Goldstein wil orale verhalen over kunst

Ann Goldstein, de directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, wil een wetenschappelijk programma voor orale geschiedenis van de kunstwereld opzetten. Dat zegt ze vandaag in een gesprek met deze krant.

Gevraagd naar haar plannen voor het museum, als dat komend jaar heropent, zegt ze dat ze gesprekken wil opnemen met kunstenaars, mensen uit de museumwereld, critici, galeriehouders, kunsthistorici en verzamelaars. „Zij vormen een belangrijke aanvulling op de archieven.” In de VS hebben de Archives of American Art zo’n programma, samen met het Getty Museum en universiteiten.

Voor het overige wil Goldstein niet vooruitblikken op haar plannen met het Stedelijk Museum. Ze zegt: „Mijn focus is dit museum te heropenen. Tot de herfst waren we deels open. Ik wil het museum teruggeven aan de bevolking.”

Op Goldstein is geregeld kritiek te horen dat ze te weinig warmte en visie uitstraalt en dat ze het Stedelijk meer naar buiten moet vertegenwoordigen – zeker nu het gesloten is. Alexander Ribbink, voorzitter van de Raad van Toezicht van het museum, ergert zich aan de „borreltafelpraat” over Goldstein. „Ze is een museumdirecteur, geen pr-directeur. Ze komt vanuit de inhoud.”

Toch vindt marketing- en communicatiedeskundige Julienne Straatman, die advies geeft aan kunstinstellingen, dat Goldstein meer in het openbaar moet treden. „Het Stedelijk heeft tegenslag op tegenslag, daar kan ze niets aan doen. Maar de directeur moet wel optreden als reputatiemanager. Iedereen vraagt zich af wat het programma wordt en wat de koers zal zijn. Tell it! De Raad van Toezicht heeft bij de benoeming misschien te veel een profiel gekozen op inhoud.”

Interview Goldstein: Cultureel Supplement