gezin

Dag in de Branding

Op 10 december is de Dag in de Branding, festival voor nieuwe muziek in Korzo, Theater aan het Spui en het Paard van Troje, Den Haag. Het Asko|Schönberg trapt af in het Korzo Theater met een uitvoering van het bekroonde werk van Yannis Kyriakides. In het Paard treedt pianist-componist Dustin O’Halloran op, acteur Frank Lammers speelt een Captain Beefheartfan in Theater aan het Spui en het festival eindigt met een optreden van gitarist Glenn Branca in het Paard van Troje samen met State-X New Forms.

www.dagindebranding.nl

Bach in Spiegelbeeld

Vocal ensemble The Gents gaat vanaf zaterdag 10 december op tournee met de organisten Euwe en Sybolt de Jong. In een afwisselend programma mixt het ensemble oude muziek en eigentijdse arrangementen tot een aaneengesloten geheel. Naast kerstcantates van J.S. Bach klinken er composities van Biebl, Telemann, Praetorius, Lauridsen, Nystedt en Mendelssohn. Op 10 dec 14u Amsterdam Noorderkerk en 20u Rhenen Cunerakerk; 17 dec 20u15 Rotterdam Hillegondakerk en 18 dec 15u Utrecht Nicolaikerk.

www.thegents.nl

Beethoven

Gedurende zijn leven schreef Beethoven maar vijf cellosonates. Twee in zijn jonge jaren, een op het hoogtepunt van zijn roem en twee op latere leeftijd. Deze eerste echt grote cellosonates worden zondag 11 december door cellist Pieter Wispelwey en fortepianist Kristian Bezuidenhout in drie sessies van ongeveer 45 minuten gespeeld in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Het concert begint om 15u30 en is inclusief een warme maaltijd.

www.philipshall.nl

Eric Vloeimans & New Rdam Jazz Orchestra

De bigband Rotterdam Jazz Orchestra, in 2004 opgericht door trombonist Louk Boudesteijn en trompettist Rob van de Wouw, heeft een totale verandering ondergaan qua stijl en bezetting: het is nu een jazzcollectief met een vrije bezetting. Dit concert is een ontmoeting tussen het lyrische trompetspel van de veelgeprezen jazztrompettist Eric Vloeimans en het New R’dam Jazz Orchestra

15 dec, 20u30 LantarenVenster Rotterdam.

Culturele Zondag: Bebop

Op de zesde editie van de Culturele Jazz Zondag in Utrecht staat bebop centraal in: Swingcity Goes Bebop. Bebop is de belangrijkste naoorlogse jazzstroming en sindsdien de meest gespeelde jazzstijl. Er zijn optredens van jazzmusici als Benjamin Herman, de legendarische Stan Tracey (85) die speelt met de Schotse tenorsaxofonist Bobby Wellins (1936) en Rein de Graaff. Voorafgaand is op 10 december een concert, waarin zangeres Francien van Tuinen een hommage aan Rita Reys brengt, in Vredenburg Leeuwenberg.

www.culturelezondagen.nl

Ojos de Brujo

Na ruim tien jaar, vier studio-albums, een live-album en zeven wereldtournees stopt de band Ojos de Brujo uit Barcelona ermee. Ojos de Brujo (Ogen van de Draak) mixt op onconventionele wijze flamenco met hiphop, rumba en elektronische muziek en is live onnavolgbaar op zijn best. Eerder dit jaar brachten ze het album Corriente Vital – 10 años uit, – een kleurrijke verzameling van hoogtepunten van eerdere albums in bewerkte versies, remixen en zeven nieuwe nummers. Hiermee vat de band, die begon als experiment van gitarist Ramon Gimenez, zijn tienjarige carrière knap samen.

Ojos de Brujo en voorprogramma TenTemPiés. 11 dec, 20u30u Paradiso, Amsterdam.