UEFA en Fransen laten Zagreb-Lyon ‘voor wat het is’ - Ajax wil opheldering

De knipoog van verdediger Domagoj Vida na de 1-5.

De UEFA stelt geen onderzoek in naar het gokgedrag rond de veelbesproken wedstrijd Dinamo Zagreb-Lyon van gisteravond. Ook het Franse onderzoek door de spelkansencommissie ARJEL heeft niets opgeleverd dat wijst op excessief gokken op het Champions League-treffen on Kroatië. Ajax wil echter alsnog opheldering van de Europese voetbalbond.

Dat meldt Sky News-sportverslaggever Chris Skudder op Twitter. Volgens de UEFA zouden fraudedetectie-software geen opvallende patronen ontdekt hebben, meldt ook persbureau AFP. De voetbalbond wacht nog wel de verslagen van de wedstrijdofficials af.

Twitter avatar ChrisSkudderSky chrisskudder UEFA says it has a ‘Betting Fraud Detections System as a tool against match-fixing’ which ‘has not shown any irregular betting patterns’ #CL
Twitter avatar ChrisSkudderSky chrisskudder UEFA also says it’s still awaiting referee and match delegate reports but no evidence that ‘something suspicious might have happened’ #CL

‘Geen reden tot vermoeden van omkoping’

Vanmiddag stelden de Franse autoriteiten een onderzoek in naar de veelbesproken Champions League-wedstrijd in tussen Dinamo Zagreb en Olympique Lyon. De Franse spelkansencommissie ARJEL bekeek het mogelijk opvallende gokgedrag rondom de wedstrijd. NRC-correspondent in Parijs Dirk Vandenberghe laat weten dat dit niets heeft opgeleverd:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Het Franse onderzoek is al afgerond: geen reden tot vermoeden fraude/omkoping bij Zagreb-Lyon #ajax

Ajax gaat de UEFA toch nog om opheldering vragen over de gang van zaken bij het Champions Leagueduel tussen Olympique Lyon en Dinamo Zagreb. “We verwachten niet dat het veel oplevert, maar helemaal niets doen vinden wij geen optie”, zegt algemeen directeur ad interim Martin Sturkenboom.

CL-inkomsten konden oplopen tot 25 miljoen euro

Bestudering van de beelden uit Zagreb leidden onder meer op internet al tot hevige discussies over omkoping.

Door de 7-1 zege van de Fransen in Kroatië vloog Ajax gisteravond op doelsaldo uit het miljoenentoernooi. Bij kwalificatie hadden de Amsterdammers de Champions League-inkomsten kunnen zien toenemen tot 25 miljoen euro.

    • Hans Klis