Finaleplek hockeyers nog in eigen hand ondanks verlies tegen Australië

De Nederlandse hockeymannen hebben hun tweede duel in de kampioenspoule van de Champions Trophy verloren. In Auckland was wereldkampioen Australië met 4-2 te sterk. De Australiërs schreven de laatste drie edities van het toernooi op hun naam en zijn opnieuw verzekerd van een plaats in de finale.

Christopher Ciriello wo4rdt door zijn teammaten gefeliciteerd na het scoren tegen Oranje. Foto AP / Ben Campbell

De Nederlandse hockeymannen hebben hun eerste duel in de kampioenspoule van de Champions Trophy verloren. In Auckland was wereldkampioen Australië met 4-2 te sterk. De Australiërs schreven de laatste drie edities van het toernooi op hun naam en zijn opnieuw verzekerd van een plaats in de finale.

Nederland keek bij rust al tegen een achterstand aan door Chris Ciriello, die trefzeker was uit een strafcorner. Oranje vocht zich terug via Billy Bakker, maar zag Australië daarna verder uitlopen. Matt Gohdes (2) en Jamie Dwyer zetten hun land op 4-1. Valentin Verga deed in de laatste minuut nog iets terug.

Oranje staat nu op één punt uit twee duels in de finalepoule C, maar doordat Spanje na enkele uren na de verliespartij van Nederland met 3-2 van Nieuw-Zeeland won, maakt de ploeg van bondscoach Paul van Ass nog kans op een finaleplek. Wel is het zo dat Australië ervoor kan kiezen tegen Nieuw-Zeeland ‘mee te nemen’ naar de finale door in hun laatste groepsduel tegen dat land een forse verliespartij te lijden. Op die manier wordt het sterker geachte Oranje uitgeschakeld voor de eindstrijd.

Australië is met 6 punten uit twee duels al zeker van een plek in de finale. Spanje staat nu tweede met 3 punten. Nieuw-Zeeland en Nederland hebben allebei 1 punt, maar Oranje heeft een iets slechter doelsaldo. Het laatste groepsduel van Oranje is zaterdag tegen Spanje, dat sowieso verslagen moet worden om de finale in zicht te houden.

    • Jules Seegers