EU-leiders willen nieuw verdrag met strenger toezicht op begrotingen

De Europese leiders willen een nieuw verdrag voor de eurozone, waarin onder andere strengere regels zijn vastgelegd voor de toezicht op overheidsbegrotingen.

Dat staat in een document dat persbureau Reuters in handen heeft gekregen. Hierin zouden de resultaten opgesomd staan van het informele overleg dat de leiders van de 27 Europese landen vanavond voerden in Brussel.

‘Permanent noodfonds krijgt bevoegdheden bank’

De EU wil naast strenger toezicht op begrotingen het permanente noodfonds, het zogeheten European Stability Mechanism (ESM), eerder introduceren. Dit fonds zou al in juli in werking moeten treden en het mechanisme krijgt ook een bankvergunning. Hierdoor krijgt het ESM toegang tot de liquiditeit van de Europese Centrale Bank, waardoor het beter in staat zou moeten zijn om de schuldencrisis in de eurozone te bestrijden. Daarnaast krijgt het ESM de mogelijkheid om direct tot herkapitalisatie van Europese banken over te gaan.

Reuters citeert uit de verklaring van het overleg:

“De Europese Raad is vastbesloten om de integriteit van de EU en de relatie tussen de eurozone en de rest van de EU te behouden. Met deze overkoepelende doelstelling in het achterhoofd hebben wij vandaag besloten tot de opstelling van een nieuw ‘begrotingsverdrag’ en een significant sterkere coördinatie van Europees economisch beleid. Overheidsbegrotingen zullen in principe evenwichtig moeten zijn. Lidstaten mogen alleen tekorten hebben die binnen de budgetaire invloed ligt van de economische ontwikkelingen of in uitzonderlijke economische situaties.”

Duitsland verwerpt begrotingsverdrag

Onder strengere regels voor de toezicht op Europese begrotingen verstaat de Europese Raad een jaarlijks limiet van 0,5 procent van de economische productie, meldt persbureau AP.

De komende nacht zullen de Europese leiders de conclusies van het informele overleg in ieder geval nog bespreken. Duitsland verwerpt in ieder geval al sommige onderdelen die in het ontwerpdocument vastgelegd zijn, waaronder het verlenen van een bankvergunning aan het ESM, meldt een anonieme bron binnen de Duitse regering aan Reuters.

Aanpassingen verdrag moet ‘niet leiden tot firewall’ binnen Europa

Eerder vanavond lieten Denemarken en Oostenrijk al blijken bereid te zijn om het EU-verdrag aan te passen in een poging de schuldencrisis in de eurozone te bezweren. De Deense premier Helle Thorning-Schmidt wil dan wel dat alle 27 landen hier achter staan. De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann liet tegen persbureau AFP wel weten dat dit niet moet leiden tot “een volledige firewall voor de eurozone voor de komende drie tot vijf jaar”, doelend op de scheidslijn die mogelijk getrokken wordt als alleen de eurolanden een verdrag sluiten voor de bestrijding van de crisis.

Lees hier een uitgebreid artikel over waar het om draait op de EU-top die morgen begint en over de hoofdrolspelers en hun standpunten.

    • Hans Klis